Vedl studentské protesty proti KSČM, chce ji zakázat. Teď míří do sněmovny za KDU-ČSL

09.10.2013 9:18

Vůdce studentů, kteří loni na podzim připravili několik akcí na protest proti krajské koalici s komunistickou stranou, Šimon Heller, plánuje vstoupit do politiky. Nechce nechat zapomenout, co v zemi způsobil minulý režim. Jeho priorita je jasná - chce zakázat KSČM jako zločineckou organizaci.

Vedl studentské protesty proti KSČM, chce ji zakázat. Teď míří do sněmovny za KDU-ČSL
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební kampaň KSČM

Šimon Heller se postavil do čela organizátorů protestních akcí, kterými dávali studenti v jižních Čechách najevo svou nespokojenost s výsledky krajských voleb. Nechtěli, aby v kraji byli za školství odpovědní lidé svázaní s KSČM.

Hellerovy ambice nyní míří ještě výše, píší Lidové noviny. V předčasných volbách se za lidovce uchází o poslanecký mandát. Na kandidátce pro jižní Čechy obsadil podle deníku třetí příčku.

Pokud by ve volbách uspěl, má Heller jasný cíl. "Určitě se budu snažit prosadit konečně zákon, který by činnost komunistické strany jako zločinecké organizace zakázal," říká. Otázkou podle LN je, zda je to 24 let po převratu ještě vůbec možné.

Chtěli rozpoutat diskusi

Ani jihočeské protesty nedosáhly svého. Radní pro školství Vítězslava Baborová sice funkci po vyvolaném tlaku odmítla, na její místo ale nastoupil další komunista, Tomáš Vytiska. "Ovšem hlavní cíl se nám splnit podařilo. Vyvolali jsme ve společnosti diskusi o rostoucím vlivu komunistů a také o zapomínání na to, co komunisté v téhle zemi vlastně způsobili," podotýká student pedagogické fakulty.

Heller odmítá, že by se do protestů zapojil jen kvůli předvolebnímu kalkulu. Kdyby to tak prý bylo, kandidoval by za stranu s vyššími preferencemi, než mají lidovci. Do voleb v Jihočeském kraji nastupuje za komunisty znovu i Baborová, prý se už vzpamatovala z kolapsu, bude tak stát proti Hellerovi.

Student se prý na obnovený střet s političkou těší. "Nikdy jsme se proti paní Baborové osobně nevymezovali. Nezpochybňujeme, že se může jednat o výbornou učitelku a dobrou matku i babičku. To ale nic nemění na tom, že podporuje zločinecké názory," říká Šimon Heller.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…