Vědou proti hoaxům? Kandidát Drahoš dostal v rádiu dotaz, k čemu je Akademie věd a přišla velmi překvapivá odpověď

01.04.2017 18:47

Moderátor Luboš Xaver Veselý přivítal v sobotním Pressklubu na Frekvenci 1 prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše. V půlhodinovém rozhovoru došlo na exprezidenta Václava Klause, jeho nástupce Miloše Zemana i současného hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka, ale také na uprchlickou krizi. Podle Drahoše Evropa rozhodně nezvládne přijmout všechny lidi, kteří si usmyslí, že už se jim nelíbí tam, kde žijí a chtěli by žít jinde.

Vědou proti hoaxům? Kandidát Drahoš dostal v rádiu dotaz, k čemu je Akademie věd a přišla velmi překvapivá odpověď
Foto: jiridrahos.cz
Popisek: Jiří Drahoš

„Byl bych spolehlivě nadstranickým prezidentem. Jednak jsem nikdy v žádné straně nebyl, ani za minulého režimu, ani nyní, a jednak si myslím, že by prezident měl být nadstranický. Dnes už jsme si v médiích přečetl, že už mě podporuje i předseda vlády pan Sobotka na twitteru. Aspoň tak se vyjádřil Jiří Ovčáček na twitteru,“ smál se Drahoš. 

Rozhodně politikům nehodlá zavírat ústa. Pokud chtějí, podpořit ho mohu, ale i tak se bude cítit jako nadstranický prezident.

„Předchozí prezident Klaus si mě občas zval. Měl jsme spolu občas takové přátelské názorové střety,“ prozradil Drahoš. Prý šlo o globální oteplování. S prezidentem Milošem Zemanem prý vedl jen jeden služební rozhovor v březnu 2013. „Byl to velmi přátelský rozhovor a trval asi přes hodinu. Prezident mě tehdy požádal, zda bych mu nedělal poradce pro vědu a já jsem mu to tehdy přislíbil. Ale od té doby se neozval a já se nehodlám nikomu vnucovat,“ shrnul možný nástupce Miloše Zemana.

Na současném prezidentovi jednoznačně ocenil to, jak si udržuje kontakt s občany. To by podle Drahoše prezident rozhodně dělat měl. „Ale k těm dalším věcem já se nechci moc vyjadřovat,“ řekl host.

Pokud tady v politické sféře něco chybí, tak to jsou expertní názory. „Akademie věd pořádala odborné semináře pro politiky, já bych řekl: školíme je. Politická rozhodnutí musí dělat politici, ale měli by mít pro svá rozhodnutí patřičné podklady,“ konstatoval Drahoš.

Posléze došlo i na vědu. Moderátor Veselý se ptal, k čemu je vlastně dobrá Akademie věd. Slyšel tenhle dotaz od jedné své sousedky, tak ho přetlumočil. „Hlas lidu, hlas boží,“ smál se Veselý, když dotaz pokládal. „Tak já nevím, jestli je hlas lidu hlasem božím,“ zapochyboval host. Na dotaz ovšem odpověděl.

Věda a tím i Akademie věd jsou podle Drahoše opravdu důležité především proto, že věda je důležitá pro společnost. Také internet je svým způsobem věda, je to komplex problémů. „Ale, když se dneska šíří po internetu hoaxy a různé nesmysly a je otázka, jestli má cenu zabývat se nesmysly, které po internetu kolují. Ale je to opravdu složitá problematika,“ uznal Drahoš.

A co soudíte o migrační krizi, pane profesore, ptal se Luboš Xaver Veselý

„Já u nás přímo žádnou migrační krizi nevidím, ale tím to samozřejmě nechce zlehčovat, Řekl bych, že Evropa jako taková velmi zaspala a neuvědomila si, že mnozí migranti jsou ekonomičtí migranti. Já jsem pro pomoc lidem postiženým válkou, ale pouze dočasně, s tím, že se vrátí domů. ... A Evropa nemůže přijmout všechny migranty z Asie a dalších částí světa jen proto, že si řeknou, že už se jim nechce žít tam, kde žijí,“ zdůraznil Drahoš.

Nakonec Drahoš odpovídal na několik rychlejších dotazů na závěr. Jako vědec je také přesvědčen, že potřebujeme rozvíjet jadernou energii i energii z obnovitelných zdrojů.

Když se Drahoše moderátor ptal, co říká na zvýšení daní, Drahoš se nechtěl vyjadřovat. Nevnímá prý problémy jako levicové či pravicové, ale jako lidské. Prý si je vědom toho, že této otázce bude jistě čelit v budoucnu, ale v tuto chvíli si nepřál odpověď rozvádět.  

Podle vlastních slov nemá zásadní problém ani s EET. „Chodívám s kamarády na pivo a vím o řadě restaurací, které už dlouho mají elektronickou pokladnu a nemají s tím problém. Nedá se to asi zavést paušálně, ale v principu pro většinu služeb nevidím problém.“

Poslední otázka se týkala pamlskové vyhlášky a zákazu kouření v restauracích. „Pamlskový zákon nepovažuji za tak kritický jako kouření. Kouření evidentně škodí zdraví. Ale jiná věc je, jestli musíme mít povinně všechny restaurace nekuřácké. Nejsem přítelem apriorních regulací, ale kouření považuji za velký problém,“ uzavřel své vystoupení profesor Drahoš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…