Vééélkýýý problém. Klaus našel podporu u Babiše, ODS v koncích, nedokáže ho odvolat z prestižního výboru ve Sněmovně

21.03.2019 15:35

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, to je oč tu běží. ParlamentníListy.cz získaly velmi zajímavé informace, které se právě tohoto vlivného sněmovního výboru týkají. To, že mu ještě stále předsedá Václav Klaus mladší, je pro tuto chvíli samozřejmostí.

Vééélkýýý problém. Klaus našel podporu u Babiše, ODS v koncích, nedokáže ho odvolat z prestižního výboru ve Sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus ml.

Anketa

Pomůže ODS vyloučení Václava Klause ml.?

6%
94%
hlasovalo: 10512 lidí
Podle několika zdrojů ze Sněmovny, s nimiž měly ParlamentníListy.cz ve středu možnost hovořit, se ODS dostala do řádně svízelné situace. Klause mladšího, jehož před několika dny Výkonná rada ODS jednomyslně vyloučila, totiž nedokáže na postu předsedy shora uvedeného výboru vyměnit. Důvody? Nejenže za něho v tuto chvíli nemají adekvátní náhradu, ale své jisté podle poslaneckých zdrojů našel Klaus u Babišova hnutí ANO. To se za něj v kuloárech postavilo.

Vzhledem k dosavadním zjištěním by na místo šéfa či šéfky výboru mohla být z řad ODS dosazena dvě jména: Zuzana Majerová Zahradníková a Martin Baxa. Jenomže Majerová Zahradníková je Klausovou hlasitou zastánkyní a Baxa je primátor v Plzni.

„Poslanec Baxa je primátor, nemá na takové věci čas a Majerová Zahradníková je na straně Vaška Klause, kritizovala jeho vyloučení a tak ji ODS také nechce," uvedl náš zdroj. Ten také přiblížil taktiku občanských demokratů, kteří se s personální otázkou za zavřenými dveřmi potýkají. „ODS zkouší, zda by nešlo vyměnit výbory. Předsednictví školství za jiný, ale to by byla složitá rošáda," doplnil.

Náš další zdroj, tentokrát z hnutí ANO, uvedl, že padla dohoda o "podržení" Klause. „Za ANO ho chceme v pozici předsedy výboru podržet, jelikož tím dostaneme ODS do úzkých," sdělil zdroj, jehož identitu známe.

ODS má samozřejmě i další možnost: vzdát se výboru jako takového a nechat zvolit předsedou například zástupce ČSSD. Do úvahy by v tu chvíli připadala někdejší ministryně školství Kateřina Valachová, ale to prý je vyloučená věc. Stejně jako profesor Karel Rais (ANO) nebo předseda STANu Petr Gazdík. „Ani omylem se toho ODS nevzdá," dozvěděli jsme se také.

Václav Klaus mladší podle Výkonné rady ODS svým jednáním a vystupováním dlouhodobě poškozuje dobré jméno strany. „Důvodem zrušení jeho členství bylo dlouhodobé nerespektování hodnot, principů a programu ODS, jeho veřejné útoky na členy poslaneckého klubu ODS a další kolegy ze strany, podpora protikandidáta nominanta ODS v senátních volbách, či jeho kontroverzní výroky, které jsou v rozporu s programem ODS," stojí v tiskové zprávě k jeho vyloučení z 16. března.

Naproti tomu se bývalý ministr vnitra a informatiky Ivan Langer (ODS) v rozhovoru s Pavlem Sehnalem, šéfem ODA, pro internetovou televizi BLUETV, rozpovídal o tom, co si myslí o vyloučení Klause mladšího z ODS a kolik podle něj s sebou může ze strany odvést voličů. „Klaus má potenciál, jestli založí politický subjekt, odhaduji ho na deset až patnáct procent,“ uvedl Langer.

Dodejme, že Klaus mladší získal během předloňských sněmovních voleb rekordních 22.635 přednostních hlasů a ze třetího místa kandidátky ODS bez problémů vstoupil na půdu Poslanecké sněmovny. Kromě školského výboru je rovněž členem podvýboru pro náhradní výchovnou péči a také podvýboru pro regionální školství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…