Veksloval, bál se kriminálu a hrozil, že promluví. Noviny píší o zastřeleném Romanu Houskovi

20.11.2013 7:02

O vraždě podnikatele a vlivného chomutovského sociálního demokrata Romana Housky, partnera náměstkyně ústeckého hejtmana Jany Vaňhové, píší ve středečních vydáních velké české deníky hned na titulní straně. MF Dnes i Lidové noviny přinášejí podrobnosti tragické události, jeho životní příběh i spekulace, co mohlo být motivem k jeho vraždě.

Veksloval, bál se kriminálu a hrozil, že promluví. Noviny píší o zastřeleném Romanu Houskovi
Foto: Jaroslav Bukowski
Popisek: Zavražděný člen ústeckého Krajského výkonného výboru ČSSD Roman Houska

MF Dnes přináší podrobnosti z místa činu. Zavražděného Romana Housku našel jeho kamarád a spolumajitel chomutovské stavební firmy RRR Vlastimil Rindoš. Právě této firmě narostl obrat poté, co se Houska s Vaňhovou dostali k moci.

Deník spekuluje o tom, že motivem k vraždě chomutovského sociálního demokrata může být byznys, ale i obavy, že Roman Houska začne mluvit. Nedávno se prý chlubil, že má archiv kompromitujících materiálů. "V posledním půl roce po uvěznění bývalého senátora Alexandra Nováka dostal Houska strach, že půjde také sedět. Policie vyšetřovala rozdělování dotací. Proto všem vzkazoval, že jakmile ho zavřou, tak bude mluvit, aby v tom nebyl sám," sdělil deníku zdroj blízký severočeské ČSSD.

Členové sociální demokracie považují vraždu svého spolustraníka za tragickou událost. "Pana Housku jsem zase nijak neznal, jsou to severní Čechy, my jsme jižní, to je něco úplně odlišného. Lidi se nemají zabíjet, i když jsou to spolustraníci," uvedl na toto téma člen ČSSD Vítězslav Jandák.

Úspěšný podnikatel i politik

Roman Houska využil po revoluci příležitosti a vrhl se na podnikání. "Když byla revoluce, tak veksloval s markami tady u zimního stadionu, pak se vrhl do malé privatizace," sdělil deníku Houskův přítel, který si přál zůstat v anonymitě.

Později se Houska soustředil na obchod s nemovitostmi a pozemky. Ačkoli si nevedl špatně, nebyl spokojen. Když se starostou Chomutova stal Alexandr Novák z ODS, rozhodl se, že sám vstoupí do politiky, stal se tedy členem ČSSD. "Nemohl ustát to, že Novák už něco znamenal. Chtěl to také," konstatoval výše zmíněný Houskův přítel.

"Jak nastoupil politickou kariéru, viděl tu vizi, že bude všechno řídit, to byla jeho utkvělá představa. Byl to člověk, který nefungoval normálním způsobem," dodal zdroj deníku.

První větší úspěch se dostavil na podzim roku 2002. Část chomutovských sociálních demokratů se tehdy rozhodla založit druhou stranickou organizaci, kterou vedl Houska. Obě buňky se pak přetahovaly, kdo sestaví kandidátku pro komunální volby. Okresní šéfkou ČSSD se nakonec stala v té době již Houskova partnerka Jana Vaňhová.

Byl to gauner. Ale uměl v tom chodit

Deník dodává, že se Houska rád oháněl svými konexemi na mocné politiky. O nynější ministryni spravedlnosti Marii Benešové hovořil jako o "naší Marušce". Pomáhal jí například vyjednávat post místopředsedkyně strany.

"Houska tady sociální demokracii vytvořil, je to jeho projekt. Řídil ji šikovně, zezadu, aby nebyl vidět. To on rozhodoval o penězích a o tom, koho bude kraj podporovat. Často se chlubil, jaká jména za ním jezdí. Třeba Šlouf nebo Nejedlý," potvrzuje i zdroj Lidových novin. A dodává, že bez Housky nebude ČSSD v Ústí držet pohromadě. "Byl to gauner, který v tom ale uměl chodit," uzavřel.

Lidové noviny zase píší o sérii kauz z posledních deseti let, ve kterých Houska vystupoval. Ačkoli jeho podnikatelské a politické aktivity zkoumali elitní vyšetřovatelé, před zákonem zůstával Houska čistý. Nově se na něj podle informací deníku měla upřít pozornost kvůli machinacím s eurodotacemi na severu Čech.

Senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz) popisuje konkrétní případ. "Třeba město Štětí. Chtělo z fondu hejtmanky tři miliony na dětské hřiště. Přišla paní Ryšánková z ČSSD, radní a kamarádka paní Vaňhové a řekla: My vám dáme čtyři miliony z fondu, ale vyberete si tuto firmu, která projekt připraví. S tím, že to vzkazuje paní hejtmanka. Pan Houska v tom jel také," sdělil LN senátor.

Kromě toho šlo například o kauzu z roku 2008, kdy Česká televize upozornila na dluh Houskovy firmy Konsolidační bance ve výši 14 milionů. Před deseti lety zase vzbudila pozornost půjčka 2,5 milionů, kterou Houskovi poskytla jeho partnerka Vaňhová. Ta nedokázala přesvědčivě vysvětlit, kde k takovým penězům coby učitelka přišla.

"Přece nejsme magoři, aby tam byly černé peníze," komentoval to tehdy zavražděný chomutovský politik.

Neshody s Jiřím Paroubkem

Lidové noviny připomínají také spory s tehdejším předsedou Jiřím Paroubkem. Houska v té době dokonce tvrdil, že mu Paroubek usiluje o život. V médiích se přetřásaly slovní přestřelky mezi oběma muži. "V tomto kraji jsou ještě jiné praktiky: zastrašování, vyhrožování. Jeden z členů krajské organizace dokonce prý chodí ozbrojen," zaznamenala MF Dnes Paroubkova slova na Houskovu adresu.

Ten se ale okamžitě bránil. "Myslíš tím, příteli předsedo, sebe, když jsi na krajském výboru vyhrožoval likvidací, myslíš tím sebe? Mám o tom zápis potvrzený svědky. Ozbrojený nejsem, prosím vás. Ale ozbrojený někdy musím chodit, protože mám z tebe strach, předsedo," prohlásil Houska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…