Veleba je zděšen Bělobrádkem: Kdy se omluví Posselt?

21.07.2015 10:01

Senátor a předseda Strany práv občanů Jan Veleba se ve včerejším pořadu Šedesát minut Českého rozhlasu Radiožurnál pozastavil nad krokem místopředsedy vlády Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL), který v Bavorsku uctil památku obětí poválečného odsunu Němců z tehdejšího Československa.

Veleba je zděšen Bělobrádkem: Kdy se omluví Posselt?
Foto: hns
Popisek: Senátor, exprezident Agrární komory a předseda SPO Jan Veleba

„Mně to hlava nebere. Je pro mě skutečně obrovské překvapení, že takto citlivou záležitost, byť je to už sedmdesát let, dělal na vlastní pěst, bez vědomí vlády, bez vědomí premiéra,“ kritizoval Veleba. 

„Není mi známo, že by místopředseda Bělobrádek udělal obdobný akt vůči českým lidem, kteří před Hitlerem opouštěli kvapně české pohraničí v roce 1939, nebo uctil památku obětí bojůvek Henleina z roku 1938. Nevidím tam žádnou reciprocitu,“ dodal s tím, že mu stejný krok uctění chybí u mluvčího Sudetoněmeckého zemského spolku Bernda Posselta, jehož hostem Bělobrádek v Mnichově byl. „Čekal bych, že tak učiní vůči lidem vyhnaným z pohraničí v roce 1939, což se nestalo,“ řekl.

Celý pořad ZDE.

Podle senátora Veleby je mezi pokloněním se památce obětem poválečného odsunu a zneuctěním obětí nacismu v této situaci rovnítko. Rozhodně nemá pocit, že by se jednalo o dvě různé věci. „Nejsou to dvě různé věci. Ta první věc je příčina, ta druhá věc je následek. A brát to v obráceném pořadí je podle mého názoru špatně,“ zkonstatoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…