Veleropák Mládek. Babišův tisk věnuje zvláštní pozornost zelené anticeně ministra průmyslu

23.04.2016 7:35

Ekologickou anticenu Ropák roku získal ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek dvakrát za sebou. Nejprve za prosazování prolomení těžebních limitů v severních Čechách, letos za to, že byl s touto snahou úspěšný. Za úmysl prolomit těžební limity ale sdružení Děti Země udělovalo Ropáka roku už mnohokrát. Upozorňují na to dnešní Lidové noviny.

Veleropák Mládek. Babišův tisk věnuje zvláštní pozornost zelené anticeně ministra průmyslu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Mládek

V roce 2009 s tématem prolamování těžebních limitů vyhrál tehdejší ministr průmyslu Vladimír Tošovský, v roce 2006 jeho předchůdce Martin Říman, těžba uhlí zajistila nejvyšší příčku i dva roky předtím, a to Vlastimilu Aubrechtovi, zmocněnci vlády pro severozápadní Čechy, a Martinu Pecinovi, který byl tehdy náměstkem ministra průmyslu. „Limity na Ústecku byly problémem posledních 20 let a objevují se v anketě nejčastěji. Nakonec se prolomení i přes několikaleté upozorňování, že to je nesmysl, naplnilo. Anketa dokladuje, že snahou veřejnosti bylo tomu zabránit,“ řekl listu Miroslav Patrik, zakladatel ankety a šéf sdružení Děti Země, které cenu uděluje.

Nominace posílají sami lidé, vítěze vybrala jednadevadesátičlenná komise, kterou tvoří z jedné třetiny ekologové, ze třetiny vědci, ve třetí skupině jsou osobnosti veřejného života.

Komise rozhoduje také o udělení titulu Zelená perla za antiekologický výrok. Letos Zelenou perlu získal prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý za hodnocení studie o dopadech ukončení provozu elektrárny Dukovany. „Vždycky je to poměrně složité, interpretovat podobné studie a výsledky, ale tato skutečně ukazuje, že Třebíčsko a celá jižní část Vysočiny by velmi významně ekonomicky a dlouhodobě utrpěly, pokud by se Dukovany měly odstavovat nebo nerozšiřovat. Jakkoli jsou ta současná čísla na vodě, což autoři přiznávají, tak jejich závěr je nezpochybnitelný,“ prohlásil Dlouhý.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…