Veleslavný Jan Petránek promluvil o Sýrii. Obama už se prý s Putinem dohodl, jen to před volbami nemůže přiznat

20.11.2015 18:26

V dnešním vydání pořadu Jak to vidí na Českém rozhlasu 2 mluvil publicista Jan Petránek o současné situaci v Evropě a na Blízkém východě. Svět je podle něj ve válce, akorát to nikdo neříká nahlas a zároveň máme ohromné díry v bezpečnosti.

Veleslavný Jan Petránek promluvil o Sýrii. Obama už se prý s Putinem dohodl, jen to před volbami nemůže přiznat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Petránek

Petránka nemile překvapila skutečnost, že Abdelhamid Abaaoud, strůjce pařížských útoků, sídlil v Bruselu. Tam je totiž i centrála rozvědky NATO „a i dalších lidí, kteří mají boj s teroristy v popisu práce.“

Připomněl, že se ale nesmíme bát. „Teroristé nechtějí nic jiného, než psychicky zdeptat nejen Evropu, ale i celý svět,“ řekl Petránek a podotkl, že na televizi Al-Džazíra ani nic jiného neříkají.

Upozornil také na skutečnost, že ač nikdo netvrdí, že jsme ve válce, tak válčíme na mnoha frontách. „Všimněte si, že poslední války od Afghánistánu po Irák nebyly nikdy vyhlášeny. Ani mezi Ukrajinou a Ruskem. Přesto se válčí.“

Celý pořad zde

Pozemní invazi do Sýrie označil za nevyhnutelnou. Za použití nejmodernější techniky a společnými silami. Francie musí spolupracovat s Ruskem a musí se těšit podpoře Spojených států a Číny, jinak v Sýrii nelze vyhrát. „Spolupráce ale musí být opravdu vypilovaná,“ podotkl Petránek a vyjmenoval několik letadlových lodí, které mají namířeno k syrskému pobřeží.

Petránek si myslí, že Obama a Putin se dohodli na společném postupu. A to i přesto, že v USA je právě před prezidentskými volbami. „Je v období, kterému se říká chromá kachna,“ řekl publicista o současné Obamově situaci.

Rusko se podle něj jen brání a tudíž má lepší výchozí situaci pro prosazení bombardování Sýrie. „Málo se ale ví, že Rusko bylo dlouhodobě vnitřně ohrožováno islamisty, kteří veřejně řezali hlavy pravoslavným popům,“ dodal.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …