Veletoč: Bývalý důstojník StB uvedl: Babišův svazek je zfalšovaný

24.11.2013 18:15

ROZŠÍŘENÁ VERZE Šéf hnutí ANO Andrej Babiš čelí nařčení ze spolupráce se Státní bezpečností. Obrat v kauze by mohlo přinést svědectví bývalého příslušníka tajné služby Andreje Kulhy, který měl v 80. letech na starosti Babišův spis. V exkluzivním rozhovoru pro pondělní vydání týdeníku Euro uvedl, že podnikatel a majitel holdingu Agrofert nebyl vědomým agentem StB. Kolegové prý spis zfalšovali, aby si ulehčili práci.

Veletoč: Bývalý důstojník StB uvedl: Babišův svazek je zfalšovaný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„O tom fakt nic nevím, s StB jsem nespolupracoval," reagoval na dotaz ČTK v SMS zprávě Babiš. "Tato pseudokauza týkající se doby před třiceti lety byla ODS a TOP 09 zneužita proti mně v předvolebním boji,“ tvrdí. Za aférou podle něj stojí některá média, ze Slovenska i ČR. "Ředitel Ústavu paměti národa od vyhlášení parlamentních voleb vystupoval velice nestandardně. Rok a sedm měsíců před tím mou žalobu vůbec neřešil, mlčel a byl pasivní," doplnil Babiš v textové zprávě.

„Babiš na 98 procent nebyl agent,“ řekl týdeníku Euro bývalý kapitán ekonomické kontrarozvědky, který žije v Bratislavě. Z manipulace se spisem obvinil bývalé kolegy, s nimiž se dostal před sametovou revolucí do konfliktu. Svoje tvrzení je připraven zopakovat před soudem.

Právě Kulha podle archivního svazku, který na Babiše založila komunistická tajná policie, ovšem v roce 1987 vypracoval dokument o přerušení spolupráce StB s agentem Burešem, což prý bylo krycí jméno Babiše. K přerušení spolupráce StB prý přistoupila kvůli tomu, že agent Bureš byl coby pracovník podniku zahraničního obchodu Petrimex vyslán na dlouhodobou služební cestu do Maroka. V tomto dokumentu se také píše, že „agent přistupoval k tajné spolupráci zodpovědně“.

Podepsat spolupráci měl v roce 1982

Záznamy o Babišově spolupráci s StB zveřejnil bratislavský Ústav paměti národa (ÚPN). Podle dokumentů měl spolupráci podepsat v listopadu 1982. V zachovalé částí Babišova svazku je rukou psaná poznámka s podpisem Kulhy z roku 1988 o odstranění nedostatků, které ve svazku zjistila kontrola, a informace, že návrat tajného spolupracovníka Bureše z Maroka se předpokládá koncem roku 1989.

Slovenský list Sme před měsícem napsal, že Kulha zmiňované záznamy se svým podpisem nezpochybnil, a to ani jím podepsaný dokument ohledně konspiračního bytu, v němž se prý agent Bureš setkával s pracovníky StB. Deník dříve s odvoláním na informace z archivních dokumentů také uvedl, že krycí jméno Bureš figuruje rovněž ve zprávách z operace s názvem Voják a Oko.

Běží soudní líčení

Šéf ÚPN Ondrej Krajňák v neděli odmítl prohlášení Kulhy komentovat. „Nebudeme se k tomu vyjadřovat z důvodu, že běží soudní líčení mezi ÚPN a panem Babišem,“ řekl ČTK Krajňák. Nedávno v rozhovoru pro ČTK Krajňák ovšem archivní svazky týkající se Babiše označil za věrohodné. Za málo pravděpodobnou tehdy označil možnost, že by evidence spolupracovníků StB byly vykonstruované, když údaje o některé osobě nezávisle na sobě existovaly ve třech svazcích.

Babiš zažaloval ÚPN u bratislavského soudu, u kterého se domáhá verdiktu, že byl ve svazcích StB coby agent veden neoprávněně. Podnikatel trvá na tom, že StB na něho vedla svazek bez jeho vědomí a že je oběť. Případ považuje za zmanipulovaný. Radek Schovánek z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) nedávno deníku SME řekl, že už přečetl tisíce spisů, ale s tím, že by důstojníci StB falšovali záznamy, se setkal zatím jen jednou.

Z koaličních jednání vítězné ČSSD s hnutím ANO a KDU-ČSL zatím vyplývá, že by mohl Babiš v kabinetu zaujmout post ministra financí nebo vicepremiéra pro ekonomiku. Prezident Miloš Zeman se ale nechal slyšet, že do vlády jmenuje jen ministry s čistým lustračním osvědčením, které by měl asi Babiš problém před verdiktem soudu získat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: red, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…