Veleúspěšný český spisovatel Vlastimil Vondruška pokřtil nový román. Podepisoval se tak dlouho, až ho bolela ruka

12.09.2016 11:51

Na kontě má přes milion prodaných knih a teď k nim přibudou další. Jeden z nejoblíbenějších autorů českých knihoven Vlastimil Vondruška pokřtil na zámku v Ostrově knihu Jáchymovští démoni. Už samotný křest potvrdil, že o zbrusu novou historickou detektivku bude zájem, a to jak mezi českými, tak německými čtenáři.

Veleúspěšný český spisovatel Vlastimil Vondruška pokřtil nový román. Podepisoval se tak dlouho, až ho bolela ruka
Foto: FC V. Vondruška
Popisek: Historik a spisovatel Vlastimil Vondruška na slavnostním křtu knihy Jáchymovští démoni

Vlastimil Vondruška opět láká čtenáře. Tentokrát na novou historickou detektivku z řady Letopisy královské komory v hlavní roli s mladým rytířem Jiřím Adamem z Dobronína s názvem Jáchymovští démoni. A že o ni bude nebývalý zájem, potvrdil už slavnostní křest. „Ještě teď si léčím ruku, autogramiáda trvala rovnou hodinu a půl. Takže jsem přišel o raut. Ale vůbec toho nelituji,“ uvedl na Facebooku oblíbený autor Vondruška. Šlo o výjimečnou událost, která byla zařazena i do projektu Dny evropského dědictví. Patrony se stali hraběnka Margareta Pospíchalová, rozená Šliková, a Tomáš Jan Podivínský, velvyslanec ČR v SRN.

Vondruška: Děj mé knihy začíná právě na tomto zámku

Křest historického detektivního románu se konal na zámku v Ostrově, což je bývalé sídlo rodu Šliků. „Děj mé knihy začíná právě na tomto zámku. Kdo mou tvorbu sleduje, ví, že můj hrdina Jiří Adam z Dobronína je už zralý muž. Tento příběh jsem ale posunul do doby, kdy krátce po studiích přijíždí do Ostrova, aby se zde zhostil prvního úkolu ve funkci písaře Královské komory,“ uvedl Vondruška pro MF Dnes. Příběh je zasazený do první třetiny šestnáctého století, tedy zhruba do doby  povýšení Jáchymova na královské město, představuje na pozadí atraktivního děje život renesančních horních měst a působení šlechtického rodu Šliků v pohraničí na severozápadě Čech.

Herman: Přeju knize mnoho spokojených čtenářů

Slavnostního uvedení knihy se ve dvoraně ostrovského zámku účastnil také ministr kultury Daniel Herman. „Jakýkoli kulturní podnět, který přispívá k obnově tradičních přeshraničních kulturních vazeb v tomto regionu, samozřejmě vítám,“ uvedl v této souvislosti Herman. „Příběhy byly a stále zůstávají důležitým médiem sdílení zkušenosti, moudrosti, ověřených hodnot. Ty, které poutavě vypráví pan Vondruška, si v naší současné literatuře našly pevné místo; jsem tomu rád a přeju knize mnoho spokojených čtenářů,“ dodal.
Vlastimil Vondruška je jedním z našich nejoblíbenějších spisovatelů a v roce 2013 byl nejčtenějším autorem českých knihoven. Je držitelem celé řady literárních ocenění, popularizátor naší historie. Má na kontě již přes milion prodaných knih. V prvních zářijových dnech k českým čtenářům přibudou i němečtí. Nová historická detektivka z řady Letopisy královské komory v hlavní roli s mladým rytířem Jiřím Adamem z Dobronína s názvem Jáchymovští démoni vychází totiž současně v obou jazycích.

Na křest knihy Jáchymovští démoni přišly davy lidí. Foto: FC V. Vondruška

Hosté na křtu knihy z České republiky i Německa. Foto: FC V. Vodruška

    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…