Velezkušená novinářka: Vláda skončí pro Sobotku zle. Lidovci strašně riskují. A Babiš...

17.12.2013 10:37

Hostem pondělního Hyde parku v České televizi byla novinářka Lenka Zlámalová. Bývalá redaktorka Lidových novin opustila redakci hned poté, co noviny koupil Andrej Babiš. Nyní pohovořila o zrodu nové vlády a ambicích jednotlivých stran. Klíčovým resortem je podle ní zemědělství, na které kabinet už podle smlouvy evidentně bude klást velký důraz. Střetává se v něm hnutí ANO s lidovci.

Velezkušená novinářka: Vláda skončí pro Sobotku zle. Lidovci strašně riskují. A Babiš...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci hnutí ANO a strany ČSSD na společné tiskové konferenci v Lidovém domě

Anketa

Vadilo by vám, kdyby Babiš coby ministr financí byl prokazatelný spolupracovník StB?

29%
71%
hlasovalo: 31511 lidí

Podle Zlámalové je vyloženě legrační, když šéf ANO Andrej Babiš vykládá, že nerozumí politice. Právě on totiž svůj byznys do značné míry stavěl na politicích a na dobrých vztazích s nimi. Mnohem spíše by se prý dalo pochopit, kdyby se na nezkušenost vymlouval šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Alarmující přijde Zlámalové například přístup potenciálního ministra financí ke státnímu rozpočtu. Jeho prohlášení, že devět set stránek rozpočtu nehodlá číst, podle ní velmi ostře kontrastuje s předvolebními velkolepými sliby, jak zatočí s plýtváním. Podle ní není dost dobře možné zamezit v rozpočtu čemukoliv, pokud si jej ministr financí vůbec neprostuduje.

„Vím, že toho času je málo, a že se nikomu nechce s tím rozpočtem hýbat. Ale nechat ho projít takhle volně a bez větší diskuse, to myslím, že není případné,“ uvedla novinářka. Podle ní je takto ignorantský přístup i projevem neúcty k nejdůležitějšímu zákonu. „Projednávání státního rozpočtu má být svátkem demokracie a teď místo toho slyšíme, že nemá cenu se tím zabývat,“ myslí si novinářka.

Podle Zlámalové je zjevné, že vláda bude mít ve sněmovně mnohem silnější postavení, než bude nominální počet koaličních poslanců. KSČM a  Úsvit přímé demokracie totiž vykazují zjevnou ochotu vládu podporovat i z opozice. Redaktorka však nevěří v možnost, že by Okamurovo hnutí vystřídalo lidovce v koalici. Podle ní existují z nového nevyzpytatelného subjektu obavy. „Existuje tu však jakási 'záložní koalice', která může schválit cokoliv. A pro lidovce proto bude účast v této vládě velmi riskantním projektem,“ myslí si.

Anketa

Kdybyste mohli prosadit jen jednu daňovou změnu, kterou byste upřednostnili?

hlasovalo: 13651 lidí

Zlámalová dále pohovořila o tom, že ji v koaliční smlouvě zaujala část věnovaná zemědělství. Ta byla neobyčejně detailně propracovaná, mnohem více než ty ostatní. „To zemědělství, včetně potravinové soběstačnosti, je psané jak od nějakých odborníků. Zaráží mě ten důraz, který je na zemědělství kladen,“ zdůrazňuje novinářka.

Na její výklad navázal jeden z diváků, kterého zajímalo, proč se o toto ministerstvo tak zajímají lidovci, a zda to nesouvisí se snahou usnadňovat církvím restituce. Divák předeslal, že jej neuspokojí odpověď, že lidovci mají voliče na venkově, podle Zlámalové však právě o to jde. „Politika je souboj zájmových skupin, a lidovci mají svou skupinu na venkově, obvykle moravském,“ uvedla.

Zemědělství je podle ní resortem, který venkov obsluhuje. Jeho role bude navíc umocněna ambicemi vlády, která podle Zlámalové chce zemědělství řídit velmi dirigisticky. „V programu se píše, že vláda chce pomáhat spojení prvovýrobců se zemědělskými producenty, to už je opravdu dirigisticky řízená ekonomika,“ připomíná.

Podle Zlámalové se přímo na zemědělství odehrává zásadní střet. Hnutí ANO podle ní pochopilo, že vzhledem ke svému spojení s potravinářským holdingem Agrofert nemůže na tento úřad aspirovat samo, ovšem má strach jej přenechat lidovcům. Ti podle Zlámalové mají na venkově své vlastní zájmy, zatímco ČSSD má své voliče hlavně ve městech a proto by případný ministr zemědělství z této strany šel zájmům ANO více na ruku.

Sobotka ví, že jede na tygrovi

Hlavní prioritou ANO však podle ní bylo ministerstvo financí. „Bohuslav Sobotka věděl, že jim to ministerstvo dát musí,“ myslí si komentátorka. Podle ní Babiš sám několikrát hovořil o významu tohoto resortu a dokonce prohlásil, že jako premiér by jej koaličnímu partnerovi nikdy nepustil. Za tímto ministerstvem podle ní ANO tvrdě jde od začátku. Navíc připomněla zajímavost, že z koaliční smlouvy nakonec vypadla pasáž korigující činnost finančně analytického útvaru, který může nahlížet do účetnictví kteréhokoliv občana. Ten bude zcela podřízen ministrovi financí a podle Zlámalové je zjevné, že toho bylo dosaženo po tlaku Andreje Babiše.

„Předseda ČSSD si uvědomuje, do jak prekérní situace se dostal. On ví, že jede na tygrovi,“ myslí si Zlámalová. Podle ní Bohuslav Sobotka velmi dobře ví, že pokud bude dělat ve vztahu k Babišovi chyby, může jeho strana dopadnout jako ODS.

Sama novinářka by si však prý nevsadila ani korunu, že tato koalice vydrží. „Vydrží do té chvíle, než Andrej Babiš, který stále jede permanentní kampaň, získá dojem, že může ty volby vyhrát. Pak počká na příležitost, aby to nevypadalo, že tu koalici rozbil on, a bude usilovat o nové volby,“ odhaduje. Podle ní to předseda ANO de facto sám přiznal, když řekl, že mu říjnové předčasné volby přišly nevhod, protože je chtěl na jaře vyhrát.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…