Velice chytrý krok Bohuslava Sobotky. Babišův šéfredaktor píše muži, který se má stát hejtmanem

29.01.2016 13:13

Šéfredaktor Lidových novin István Léko se rozepsal o podnikateli Josefu Bernardovi, podílníkovi ve společnosti Škoda Transportation a někdejším blízkém spolupracovníkovi miliardáře Martina Romana. „Jako lídr sociální demokracie v Plzeňském kraji se chce stát letos hejtmanem,“ uvádí.

Velice chytrý krok Bohuslava Sobotky. Babišův šéfredaktor píše muži, který se má stát hejtmanem
Foto: skoda.cz
Popisek: Škoda Transportation

Jak následně Léko uvádí, jde o nesmírně chytrý krok ze strany premiéra a předsedy strany Bohuslava Sobotky, neboť v Bernardovi získává absolutně loajálního člověka, za jehož kampaň nebude muset možná dát ani korunu. 

„Firma, kterou kandidát Bernard spoluvlastní, dostala před několika týdny od státních Českých drah 468 milionů korun a počítá se s tím, že ještě obdrží dalších 628 milionů. Část této úctyhodné sumy jistě připadne akcionářům a jeden z nich, který by rád byl hejtmanem, může svůj podíl z peněz získaných od státního dopravce použít na financování kampaně,“ poznamenává Léko. 

Ve sporu mezi Českými drahami a Škodou Transportation, jak Léko konstatuje, jde o to, že Škoda Transportation dodala 20 nových lokomotiv o pět let později, než měla. „Místo toho, aby zaplatila smluvní pokutu, u soukromého rozhodčího soudu dosáhla toho, že má naopak dostat od Českých drah zaplaceno více, než bylo původně sjednáno. Neuvěřitelné, že?“ dodává s tím, že zarážející je, že premiér Sobotka se nestaví na stranu daňových poplatníků, tedy Českých drah. „Sobotka prohlásil, že situace není pro Škodu Transportation přívětivá (i když v tomto ohledu není moc srozumitelné, proč by tomu tak mělo být) a že i tato firma je významný zaměstnavatel, se kterým by se České dráhy měly dohodnout, aby celou věc dál zbytečně neeskalovaly,“ píše Léko. 

„A nakonec poznámka k souvisejícímu výroku premiéra Sobotky o tom, že vždy bude ‚hájit zájmy České republiky a s tím související zájmy českých podniků‘. Pokud takovým podnikem Sobotka myslí Škodu Transportation, pak mu připomínáme, že jediným akcionářem této společnosti je zcela neznámá kyperská firma CEIL. Tuto firmu se sídlem v Limassolu v dozorčí radě Škody Transportation zastupují dva občané z Monaka – Marek Čmejla a Jiří Diviš. I když možná počítají s tím, že se budou brzy stěhovat do vězení do Švýcarska, kde byli nepravomocně odsouzeni za trestnou činnost související s privatizací Mostecké uhelné společnosti,“ uzavřel šéfredaktor Lidových novin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…