Velice drsný dopis, který Horáčkovi zaslal český spisovatel: Že máte doma 20 tisíc knih, koho tím chcete ohromit? Můžete omračovat jen hlupáky a snoby. Lidi s úrovní ne!

05.11.2016 17:05

Spisovatel Lubomír Man zaslal otevřený dopis prezidentskému kandidátovi Michalu Horáčkovi a nijak zvlášť v něm textaře nešetřil. Nechápe prý, proč má někdejší sázkař potřebu se vychloubat. Stejně tak nevidí nic přínosného na Horáčkově zahraničněpolitické orientaci.

Velice drsný dopis, který Horáčkovi zaslal český spisovatel: Že máte doma 20 tisíc knih, koho tím chcete ohromit? Můžete omračovat jen hlupáky a snoby. Lidi s úrovní ne!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Horáček

V jedné z nedávných odpovědí novinářům Michal Horáček, jeden z uchazečů o Hrad v roce 2018, prozradil novinářům, že má doma na 20 tisíc knih a Lubomír Man byl z této informace úplně „paf“.

„Zůstal jsem z toho údaje paf. Samozřejmě ne z toho, že máte doma tolik knížek, těch máme doma dost mnozí, ale že jste považoval za potřebné – a pro vás i výhodné – informovat veřejnost o jejich počtu. Proč jste to udělal? To jste tím číslem chtěl naznačit, jaký jste vzdělanec? Anebo jaký jste boháč? A jak vůbec víte, kolik těch knížek doma máte? To zaměstnáváte v domě i knihovníka, který vám seznam knih vede? Nebo jste si ty knížky sám spočítal? Ale proč pak, prokrista, tolik námahy s něčím, co nemá žádný smysl – kromě jediného ovšem. Že byste tím číslem chtěl lidi ohromovat. Ale uvažujte – jaký druh lidí byste tím mohl asi tak ohromit? Lidi s úrovní ne. Ty totiž zajímá, co máte v hlavě, a ne co máte v knihovně. Resp. co všechno se vám z vaší knihovny, ať už velké či malé, do hlavy přemístilo, a ne z jakého počtu knih se tak stalo. Takže tím počtem knih ve vaší knihovně můžete omračovat jedině hlupáky a snoby, co si na vzdělané jen hrají, a ne lidi se symfonií na čele, jak se kdysi vyjádřil Ludvík Vaculík,“ napsal.

Man soudí, že Horáček hodlá na tisíce knížek ve své knihovně ulovit pár hlasů v prezidentských volbách, což se spisovateli ani trochu nelíbí. Pokud to není pravda, Man vyzývá Horáčka, aby vysvětlil, proč se počtem knížek pochlubil, protože to před ním nedělali ani T. G. Masaryk, ani Karel Čapek, ani další osobnosti. „A víte, proč oni to neudělali a vy ano? Protože oni měli vkus, který naopak vám chybí,“ udeřil pisatel.

Man zmínil i zahraničněpolitickou orientaci, kterou Michal Horáček prezentuje. Ten dává najevo, že Česká republika patří na Západ, patří do EU i do NATO. Nemluvě o dalších názorech. „Třeba o tom, že boj proti muslimské imigraci je totéž, jako boj s deštěm. Že je nám  třeba méně národa a více EU i NATO. Že se ještě více musíme vzdálit od Ruska a ještě více přiblížit k USA – že zkrátka musíme být ještě otročtějšími vazaly USA, než jakými jsme byli až dosud,“ doplnil Man.

Nakonec zmínil i sázkařskou minulost Michala Horáčka, ve které šlo v prvé řadě „o prachy“. Toto, podle spisovatele poněkud pochybné podnikání, možného příštího prezidenta prý nectí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…