Veliké hodnocení: Takto se lidé z téměř celého světa dívají na jednotlivé velmoci. A kdopak to skončil poslední?

23.04.2015 11:40

Prestižní americká agentura Gallup zveřejnila výsledky průzkumu, ve kterém oslovení respondenti vyjadřují své postoje vůči Spojeným státům, Číně, Rusku, Evropské unii a Německu. Nejhůře za uplynulý rok dopadlo Rusko, nejlépe zase Spojené státy.

Veliké hodnocení: Takto se lidé z téměř celého světa dívají na jednotlivé velmoci. A kdopak to skončil poslední?
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Rudé náměstní v noci

Rusko a jeho způsob počínání si coby jedné z pěti světových mocností zůstalo z výše zmíněné skupiny nejméně oblíbené již poosmé v řadě, přičemž čísla za uplynulý rok byla v porovnání s předchozími lety vůbec nejnižší. Pozitivně hodnotilo Rusko za rok 2014 pouze 22 % respondentů. Naopak Spojené státy si vysloužily za uplynulý rok podporu 45 % účastníků průzkumu a předstihly tak Německo na druhém místě o čtyři procenta. Na třetím místě se umístila Evropská unie s 39 % kladného hodnocení. Pomyslnou „bramborovou medaili“ si odnesla Čína, na jejíž úlohu ve světě se již třetí rok po sobě dívá pozitivně 29 % respondentů.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Rating Ruska klesl o 10 % či více procent v 21 zemích, z nichž devět je součástí NATO. Za působení v rámci světového společenství je negativně „ocenili“ lidé z 41 zemí světa, což je třikrát více než Spojené státy. Negativní pohled na Rusko byl patrný zejména u lidí ze států nacházejících se na Západě. Občané Evropské unie a Kanady Rusku dali vůbec nejnižší rating od roku 2007, kdy byl tento průzkum poprvé uskutečněn. Naproti tomu samotní Rusové opláceli Evropské unii, Spojeným státům a Německu stejnou mincí, když jim udělili nejnižší rating ze všech zúčastněných. Nesouhlasný názor na Spojené státy vyjádřilo plných 82 %, zatímco za rok 2013 to bylo 42 %.

Nedůvěra Rusů v porovnání s předchozím rokem vzrostla také v případě Evropské unie, a to ze 26 % na 70 %. Je zřejmé, že takto vysoká čísla jsou důsledkem západních sankcí a celkového ochlazení vztahů mezi Západem a Ruskem. V případě postojů Rusů k Číně naopak pozitivní hodnocení vzrostlo na 42 %. Patrně také jako reakce na uzavřené smlouvy ve výši 400 miliard dolarů v oblasti dodávky plynu loňského května. Průzkum veřejného mínění probíhal osobně či prostřednictvím telefonického rozhovoru na vzorku 1000 dospělých osob ve 135 zemích světa. Samotná agentura Gallup hodnotí svůj průzkum na úrovni spolehlivosti ve výši 95 %.

 

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …