Velikonoční nálož Tomáše Halíka: Umělý strach z migrantů. Lež a nenávist je rakovina, a „pražská kavárna“ je lékem proti ní

02.04.2018 10:14

Kněz Tomáš Halík poskytl rozhovor serveru Lidovky.cz. V něm mimo jiné hovořil také o kardinálu Dominiku Dukovi, jehož má dle svých slov lidsky rád. „Ve vstřícnosti ke Klausovi a Zemanovi ale zašel daleko, dal se vlákat do pasti,“ podotkl Halík.

Velikonoční nálož Tomáše Halíka: Umělý strach z migrantů. Lež a nenávist je rakovina, a „pražská kavárna“ je lékem proti ní
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

Halík v rozhovoru mimo jiné také zmínil své obavy, že v církvi jsou nepřeklenutelné rozdíly. Jak uvádí, cílené útoky na elity a vzdělané lidi umožňují nástup populistů a umlčují hlas těch, kterým je třeba naslouchat. Halík se domnívá, že potřebujeme charismatické osobnosti, které se zlu dovedou statečně postavit. 

„Nástup populistů umožňují cílené útoky na morální elity a na vzdělané lidi, na všechny, kteří by mohli pomoci rozumu a svědomí vítězit nad hloupostí, fanatismem a rozbouřenými emocemi. Nálepky ‚sluníčkářů‘, ‚pražské kavárny‘ apod. mají zalepit ústa těch, jejichž hlas je třeba slyšet, protože povzbuzují ke kritickému myšlení a mohou hrát roli imunitního systému společnosti proti rakovinovému bujení strachu, lži a nenávisti,“ řekl doslova Halík. 

Původní text ZDE

Své pak řekl ke kardinálovi Dominiku Dukovi, s nímž se zná 50 let. „Mám ho lidsky rád a respektuji jako biskupa, i když na některé politické otázky a způsob prezentace církve ve společnosti máme dost odlišné názory,“ zmínil Halík, jenž se domnívá, že Duka zašel ve své vstřícnosti k prezidentům Klausovi a Zemanovi příliš daleko, že se dal vlákat do pasti. 

„Pokud se Klaus kamarádí s paní Le Penovou a jezdí do Německa agitovat pro neonacistickou stranu AfD a Zeman říká Putinovi, že novináři se mají likvidovat, a čínským soudruhům, že se od nich učí stabilizovat společnost, pak ten, kdo slíbil, že bude dobro nazývat dobrem a zlo zlem, musí dát zřetelně najevo kritický odstup od názorů takových lidí, ať jsou sebemocnější a získají kolik chtějí voličských hlasů,“ míní Halík. 

A jak Halík vnímá geopolitickou situaci v Evropě? „Atentát v Británii je dalším z řady ruských testů, co si Západ nechá ještě líbit bez adekvátní odezvy, ne náhodou byla nyní cílem Británie, oslabená brexitem a izolacionisty. Rusko vede intenzivní hybridní válku proti Západu (tedy i proti nám), dnes především snahami ovlivnit volby v demokratických zemích, šířit dezinformace, strach, nedůvěru, rozeštvávat jednotlivé společnosti, podporovat chaos a z něho těžící extremistické a populistické politiky,“ poznamenal Halík s tím, že umělý strach z migrantů měl především odvrátit pozornost od tohoto skutečného nebezpečí z Východu.

Halík následně zmínil své obavy z ovládnutí veřejnoprávních médií a institucí jako je Ústavní soud. „To, že Pražskému hradu vládne Putinův člověk Nejedlý a nemocný Zeman je spíš na lánském výměnku a věnuje se hlavně orwellovským ‚půlhodinkám nenávisti‘ na televizi trapně servilního novináře a vyřizování osobních účtů, si cvrlikají vrabci nejen na českých střechách, mezinárodní vážnost naší republiky upadá,“ dodal Halík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…