Veliký sešup důchodů: Místo 11 tisíc jen 6

26.06.2012 15:22

Server Týden.cz informuje o tom, jaký propad důchodů čeká dnešní třicátníky. Zatímco nyní člověk s průměrným platem 25 tisíc korun dostane nástupní důchod 11 240 korun, u současných třicátníků by to v roce 2050 bylo jen 6500 korun. Vyplývá to ze studie, kterou pro ČSOB Penzijní fond Stabilita zpracoval think tank IDEA při akademickém pracovišti CERGE-EI.

Veliký sešup důchodů: Místo 11 tisíc jen 6
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozhořčení důchodci předali dnes v Poslanecké sněmovně petici s deseti tisíci podpisy

"Výsledky studie jsou pádným argumentem na stále nebezpečně rozšířené spoléhání na stát. Ano, nějakou penzi od něj Češi dostanou, ale na plnohodnotný život to v žádném případě stačit nebude," řekl serveru Týden.cz Ondřej Schneider, výzkumník think tanku IDEA.

Současný důchodový systém je pak nejvíce nevýhodný pro mladší generace - ty by do něj odvedly třikrát více, než by z něj získaly. Zvyšuje se tak výhodnost vstupu do II. pilíře penzijní reformy pro mnohem širší skupinu lidí, než se doposud zdálo. Ze studie také vyplývá, že ženám se vyplatí spíše první pilíř, naopak nejvýhodnější je druhý pilíř pro muže ve věku 20 až 35 let. Výsledky studie podle ředitele ČSOB Penzijního fondu Stabilita Karla Svobody ukázaly také to, že nejen první, ale ani druhý pilíř nelze vnímat jako jediné cesty k zajištění plnohodnotného stáří.

"Bohužel právě lidé v této věkové kategorii (třicátníci) nejsou zvyklí přemýšlet v horizontu desítek let. Je proto důležité, abychom se během následujících let pokusili tento přístup změnit a nastolit to, co běžně funguje ve vyspělých státech zemí EU, kde si lidé začínají s nástupem do prvního zaměstnání spořit zhruba deset procent příjmu na stáří," uvedl Karel Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…