Velká Británie: Přituhuje. A EU by se měla bát

06.06.2016 9:18

Do referenda o Evropské unii zbývá ve Velké Británii šestnáct dní a nervozita na politické scéně začíná nabírat na obrátkách. Představitelé obou táborů se častují stále tvrdšími urážkami a poslední průzkum společnosti Opinium navíc ukazuje, že příznivci brexitu nyní mají navrch.

Velká Británie: Přituhuje. A EU by se měla bát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Velké Británie David Cameron

Včera zveřejněný průzkum veřejného mínění zrealizovala společnost Opinium pro deník Observer a vyplývá z něj, že by nyní pro vystoupení Velké Británie z Evropské unie hlasovalo 43 % voličů. To je o tři procenta více než těch, kteří by naopak chtěli v EU setrvat. Stále nerozhodnutých je zatím 14 % voličů. Za posledních čtrnáct dní jde o další z řady průzkumů, které favorizují volbu pro brexit a vypovídají o mocném finiši Borise Johnsona, Nigela Farage a spol.

Jak průzkum ukázal, v rozhodování voličů značně akcentuje migrační krize. Stále více jich začíná věřit, že v případě odchodu z Evropské unie by byla Velká Británie více schopna zabezpečit své hranice. Úměrně narůstá nervozita v táboře Davida Camerona a dalších zastánců setrvání země ve Velké Británii. Jak uvádí konzervativní deník The Telegraph, premiér Cameron dnes hodlá vystoupit společně s labouristkou Harrie Harman a vůdci liberálních demokratů a Zelených proti brexitu.

Slovní výpady představitelů obou táborů se začínají stupňovat. Bývalý premiér a šéf konzervativců John Major označil Borise Johnsona za „dvorního šaška“ a obvinil příznivce brexitu z vedení špinavé a lživé kampaně. Především upozorňoval na to, že Johnson a spol. zbytečně voliče straší v oblasti imigrační politiky. Někdejší starosta Londýna a hlavní tvář kampaně za brexit Johnson na Majorova slova reagoval obviněním z toho, že se snaží podkopat jeho pozici v rámci konzervativní strany.

Plánované společné vystoupení Camerona se zástupci levicových opozičních stran bylo podrobeno zdrcující kritice ze strany mnoha jeho stranických kolegů. Poslanec Andrew Rosindell označil tuto iniciativu Camerona přímo za akt zoufalství. „Je to skutečně mimořádně hloupé a vnímám to jako políček do tváře všem z nás, kteří jsme v loňském roce usilovali o to, aby konzervativci uspěli při parlamentních volbách. Dosáhli jsme na většinu a tvrdě jsme pracovali na tom, abychom liberály a Zelené porazili.“

Cameron by si měl podle Rosindella tyto skutečnosti před bratříčkováním s nepřáteli toryů uvědomit. „Něco takového je v přímém rozporu s hodnotami naší strany. Je opravdu zoufalé, že se snaží šéf konzervativců Cameron sdílet platformu s lidmi, kteří mají ke konzervativním názorům tak daleko,“ uvedl Rosindell, s jehož názory souhlasí i vlivný člen strany lord Tebbit, který byl ministrem ve vládě Margaret Thatcherové. „Vést společnou kampaň s politickými protivníky je nebezpečné a povede to k poškození strany v očích voličů.“

Hlavním tématem v každém případě zůstává před referendem ochrana hranic a imigrační politika. „Příznivci setrvání Velké Británie v Evropské unii by měli jasně říci, jaká je v dlouhodobém horizontu jejich imigrační politika. Pokud k nám bude každý rok chodit několik set tisíc migrantů, naše populace brzy vzroste na 70 až 80 milionů. Mají ti lidé vůbec nějakou vizi? Přistěhovalectví je fajn, ale souvisí s tím celá řada dalších věcí. V prvé řadě výstavba nových bytů, zdravotní a sociální péče atd.,“ uvedl Johnson.

Společně s dalším konzervativním zastáncem brexitu Michaelem Govem a konzervativní poslankyní Giselou Stuart potom Johnson zaslal pětistránkový dopis adresovaný premiéru Cameronovi a ministru financí Georgovi Osbornovi. Premiéra a jeho spojence Osborna v něm mimo jiné obviňují z nezodpovědnosti vůči britské ekonomice a varují před ekonomickými riziky, kterým bude muset země čelit v případě setrvání v EU. „Členství v EU nám znemožňuje kontrolu imigrace a samotné euro ničí náš pracovní trh. Nejlepším způsobem, jak dosáhnout prosperity, je 23. června hlasovat pro brexit,“ píší v závěru dopisu jeho autoři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…