Velká Británie musí přijít s náhradním plánem, uvedl Petříček

16.01.2019 11:12

Možnost úpravy návrhu smlouvy o odchodu Velké Británie z EU, kterou v úterý britský parlament odmítl, země unijní sedmadvacítky nevidí. Novinářům to dnes řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). O případném oddálení lhůty pro odchod je třeba jednat s ostatními zeměmi sedmadvacítky. Míč je přitom podle ministra na straně Británie, která musí přijít s náhradním plánem.

Velká Británie musí přijít s náhradním plánem, uvedl Petříček
Foto: repro ČT
Popisek: Tomáš Petříček

Úterní odmítnutí dohody připravené mezi Británií a EU komplikuje podle šéfa české diplomacie vystoupení země z Unie. Připomněl, že Česko se chystá i na možnost takzvaného tvrdého brexitu, tedy chvíli, kdy Británie odejde 29. března z Unie bez dohody o další spolupráci.

Petříček nicméně uvedl, že Británie i Česko mají zájem na tom, aby odchod byl řízený tak, aby se především pro občany žijící v opačných zemích nic nezměnilo a aby bylo možné pokračovat v obchodu. „Velká Británie odchází z Unie, nikoli z Evropy. I v budoucnu to bude náš partner. Nicméně v tuto chvíli je míč na britské straně, očekáváme, že v pondělí britská strana předloží plán B,“ uvedl Petříček.

Zopakoval, že Česko se připravuje i na variantu tvrdého brexitu. „Chceme, aby čeští občané mohli ve Velké Británii zůstat a měli co nejsnadnější registraci podle dojednaných pravidel,“ uvedl.

Britská premiérka Theresa Mayová nyní podle něj musí získat důvěru a v pondělí představit náhradní plán. EU se přitom dohodla a všechny strany potvrdily, že parlamentem shozená dohoda, je nejlepší možná. Na dotaz, jak by Česko přistoupilo na žádost o prodloužení lhůty pro odchod, uvedl, že v první řadě je třeba jednat v rámci unijní sedmadvacítky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…