Velká kauza vynášení z policie: Informace prý kradla zapisovatelka, partnerka expolicisty ÚOOZ

23.05.2017 8:01

Tajné informace byly nabízeny někdy třeba jen za tisíc korun. I to zjistila MF Dnes v kauze úniků z policejních spisů. A za vším mimo jiné stála řadová zapisovatelka pracující na Krajském státním zastupitelství v Brně.

Velká kauza vynášení z policie: Informace prý kradla zapisovatelka, partnerka expolicisty ÚOOZ
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Jak MF Dnes uvádí, hlavou celé skupiny byl expolicista Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Michal Ratajský. Ten nabízel schopnosti své přítelkyně Terezy Čoupkové. Zapisovatelka krajského státního zastupitelství se dokázala dostat do informačního systému ISYZ a mohla lustrovat vše, co kdo chtěl. Celek tvořil jakousi samoobsluhu utajovaných informací. 

Ratajský je v současné době ve vazbě, jím vymyšlený systém však údajně fungoval již od roku 2009. A co se vše konkrétně zjišťovalo? Například, zda je proti někomu vedeno trestní řízení, v jaké věci a jakou policií, kdo další v dané věci vystupuje. 

Předání peněz však detektivové prokazují jen v několika případech. Oficiálně je prozatím obviněno 18 lidí, sedm z nich je ve vazbě. U jednoho bude ještě soud o vazbě rozhodovat. Podle Ivo Ištvana z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci padla obvinění za podezření ze spáchání trestných činů neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací, zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, podplácení a nadržování.

Údajným klientem „samoobsluhy“ pak byl například zeť náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové, šéf investiční skupiny David Rusňák. Prý si snažil zjistit, zda někdo nevyšetřuje jeho nebo jeho firmu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…