Velká lumpárna, promluvil lékař Cimický o politikovi z Žít Brno, co rozhlašuje, že prezident umírá na rakovinu

12.11.2017 17:57

Moderátor Luboš Xaver Veselý v nedělním Pressklubu na Frekvenci 1 přivítal českého psychiatra a prozaika Jana Cimického. Ten se vyjádřil i k politice. Hned na úvod sepsul brněnského zastupitele Svatopluka Bartíka, který před pár dny napsal, že má Zeman rakovinu a umírá. A to byl teprve začátek rozhovoru...

Velká lumpárna, promluvil lékař Cimický o politikovi z Žít Brno, co rozhlašuje, že prezident umírá na rakovinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Psychiatr Jan Cimický

Moderátor Luboš Xaver Veselý se optal, co si Cimický myslí o brněnském zastupiteli Svatopluku Bartíkovi, který před pár dny na sociální síti Facebook napsal, že má prezident Miloš Zeman rakovinu a že na ni zřejmě brzy zemře.

„Jako lékař musím vždycky hájit lékařské tajemství. Já si neumím představit, že bych publikoval cokoli o zdravotním stavu člověka, o kterého se starám, nebo kdybych se něco takového dozvěděl o někom dalším, no tak to vůbec ne. Představ si, že ty by ses dozvěděl, že máš nějakou závažnou diagnózu, která může končit i smrtí, a teď to najednou někdo zveřejní v novinách. To je tak intimní věc. A pokud si to někdo vymyslí, tak to teda pokládám za velkou lumpárnu,“ pravil hned na úvod pořadu Cimický.

Stejně razantně odsoudil některé lékaře, kteří jen vidí politika v televizi a už vyslovují nějakou diagnózu. Cimický by si prý něco takového nedovolil.

Současně byl velmi kritický k rozhodování davu. „Dav je totiž hloupý,“ uvedl krátce a prostě psychiatr. Musíme prý vzít v potaz fakt, že volič nemá dost informací, když se rozhoduje, koho bude volit. Někdy se voliči rozhodují jen podle tváře. „Ženy třeba ve Francii si říkají: No tak to je štramák, toho budeme volit,“ dal host příklad, podle čeho se voliči rozhodují.  

Luboš Xaver Veselý poté připomněl, že o Andreji Babišovi se toho před volbami napsalo hodně. O Čapím hnízdu a o dalších problémech, které údajně má. „Otázky Václava Moravce začínaly nátěrem (Andreje) Babiše (ANO) a občas i Zemana, byla tam často ta prázdná židlička. Ti nejprestižnější novináři do nás pumpovali, že Babiš je zločinec. A tím to je, že ten dav tomu neuvěří?“ zeptal se moderátor.

„Teď jsi udeřil hřebíček na hlavičku. Ono toho bylo už moc. Kdyby se nějaká informace objevila sem tam, lidé by se nad tím zamysleli. Ale takhle se tu objevil jakýsi ochranitelský komplex, kdy si ti lidé řekli, že mu musejí dát najevo, že není úplně odepsaný,“ nabídl svůj pohled Cimický.

Politické scéně podle psychiatra škodí, když na ní figuruje příliš mnoho stran. Volič hledá nějaké jistoty. A když je nenajde, tak se často stahuje do ústraní a myslí si, že si raději bude hrabat listí na své zahrádce a o politiku se víc nebude zajímat.

Stranou pozornosti hosta nezůstala ani situace v sociální demokracii, která si prošla volebním debaklem. Proč ji potkalo takové Waterloo? Podle Cimického se tak stalo možná proto, že současné vedení strany vytlačilo ze svého okolí oponenty, kteří nabízeli jiný pohled, a to je chyba. I králové mívali svého šaška, který jim říkal nepříjemnou pravdu. I současní politici by měli naslouchat kritickému názoru.

Nakonec se moderátor Cimického zeptal, zda ona negativní nálada ve společnosti namířená proti Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi nepřerostla až v hysterii. „Já si myslím, že do jisté míry asi ano,“ odvětil Cimický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…