Velká show Roberta Šlachty v Lidových novinách: Kdo má máslo na hlavě, ten mě špiní. Já jsem policejním prezidentem nikdy být nechtěl

05.08.2017 8:51

V současné době je náměstkem Celní správy. Býval však šéfem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, po reorganizaci policie však od sboru odešel. Řeč je o Robertu Šlachtovi. Rozhovor s ním přinesly Lidové noviny.

Velká show Roberta Šlachty v Lidových novinách: Kdo má máslo na hlavě, ten mě špiní. Já jsem policejním prezidentem nikdy být nechtěl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

Šlachta opustil policii kvůli spuštění Národní centrály proti organizovanému zločinu. Letos v červnu se pak de facto jeho slova kritiky, která uvedl před rokem, potvrdila, když centrálu kritizoval i nejvyšší žalobce Pavel Zeman kvůli nedostatečným výsledkům. „Pro mě není důležitá nějaká satisfakce. Pro mě byly důležité důvody, které jsme s kolegy uváděli, když jsme od policie odcházeli. Státní zastupitelství řeklo to samé, jen jemnou formou. Vzpomeňte na proklamace strůjců reorganizace, že se to na fungování útvaru nepodepíše. Od počátku jsem tvrdil, že je to nesmysl, protože to poznat bude. Spojily se dva naprosto odlišné celky, a to co do lidí i zaměření,“ zmínil Šlachta. 

Z řad policie pak podle něj odešli také kluci, kteří dělali kriminální analýzy v největších kauzách, jako byly například Vidkun či ROP Severozápad. „Takoví lidé se strašně těžko hledají a vychovávají. Mrzí mě, že stát za jejich proškolení zaplatil docela dost peněz a oni nyní odcházejí, protože se nechtějí na práci centrály podílet. Raději volí civil, což je pro mě bolestivé,“ dodal.

Šlachta se pak v rozhovoru vyjádřil také k tomu, zda by chtěl nahradit policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Tato skutečnost totiž vyplývá z tajně pořízeného rozhovoru Andreje Babiše s novinářem Markem Přibilem. Šlachta však tvrdí, že nic takového Babišovi nevzkazoval.

„Když jsem z policie odcházel, dostal jsem nabídky jít do politiky. Chtěli, abych kandidoval v krajských volbách,“ uvádí s tím, že není navázán na žádnou politickou stranu či politika. „Docela mě zlobí, když mě s nimi někdo spojuje. Většinou to dělají lidé, kteří mají máslo na hlavě,“ dodal.

Od politiky si podle svých slov stále drží odstup. Dokonce takový, že neví, zda půjde letos k volbám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…