Velká změna: VZP bude nově moci i zkrachovat, stát už jí nepomůže

26.12.2011 20:18

Všeobecná zdravotní pojišťovna na tom bude stejně jako všechny ostatní zaměstnanecké pojišťovny. Stát už do ní nenalije ani korunu, dosud preferovaná a podporovaná pojišťovna tak - v případě, že bude špatně hospodařit - může i zkrachovat.

Velká změna: VZP bude nově moci i zkrachovat, stát už jí nepomůže
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

Ministr zdravotnictví Leoš Heger chystá zákon, který smaže rozdíly mezi VZP a zaměstnaneckými pojišťovnami. Nově, pokud bude VZP nebo jiná pojišťovna špatně hospodařit, jednoduše zkrachuje a její pojištěnce převezme konkurence. Doposud VZP v dobách špatného hospodaření podpořil stát, nově už jí nedá ani korunu.

Ze správních a dozorčích rad navíc vymizí politici. "Jsou vystavováni konfliktu zájmů. Navíc se do toho montuje poslanecká imunita. Do chodu jednotlivých institucí by proto měli zasahovat co nejméně," řekl serveru Týden.cz poradce ministra zdravotnictví Pavel Vepřek.

Místo politiků by v radách měli zasednout zástupci politiků. Klienti by si je volili sami. "Nové vedení by mělo mít hmotnou odpovědnost za hospodaření instituce a ručit svým majetkem," podotkl náměstek ministra Petr Nosek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…