Velké americké listy se vyhnuly karikaturám s Mohamedem, prý kvůli ohledu na náboženské přesvědčení

08.01.2015 11:20

Velké americké deníky neotiskly karikatury proroka Mohameda z francouzského týdeníku Charlie Hebdo. Většinou to zdůvodňují ohledem na náboženské přesvědčení občanů. Nezveřejnila je ani největší americká zpravodajská agentura Associated Press, podle níž zveřejňování obrazu Proroka není v souladu s její politikou. Teroristé ve středu zabili při útoku na redakci Charlie Hebdo 12 lidí, většinou členů redakce. Dva z atentátníků jsou na útěku, policie v souvislosti s útokem zadržela zatím sedm lidí.

Velké americké listy se vyhnuly karikaturám s Mohamedem, prý kvůli ohledu na náboženské přesvědčení
Foto: Charliehebdo.fr, tan
Popisek: Oficiální stránky Charlie Hebdo se oděly do černa

Mluvčí AP Paul Colford sdělil serveru Daily Beast, že na žádné z fotografií, které AP k útoku vydala, nejsou karikatury Mohameda. Vyřazena byla tedy i fotografie vedoucího vydání týdeníku Stéphana Charbonniera, který je mezi mrtvými a na fotografii držel vydání s karikaturou Proroka na titulní straně. "Už několik let se držíme politiky nešířit provokativní snímky," řekl Colford.

Ke zveřejnění se neodhodlal ani The New York Times. Jeho mluvčí Danielle Rhoades Haová to vysvětlila tím, že se "šéfredaktoři po pečlivé úvaze dohodli, že k pochopení (středečních) událostí čtenářům postačí popis karikatur".

Šéfredaktor deníku Philadelphia Inquirer prohlásil, že jeho list karikatury nezveřejní v žádném případě, protože nemá v úmyslu urazit miliony muslimů. Také tento list se domnívá, že slovní popis událostí je dostačující.

Útočníci se zřejmě mstili za karikaturu Mohameda

Deník The Wall Street Journal otiskl karikatury, na nichž francouzský týdeník zesměšňuje jednotlivá náboženství včetně islámu, ale na žádné z nich nebyl Mohamed. "Naši reportéři jsou oddáni šíření zpráv a vysvětlování souvislostí. V tom budeme pokračovat bez ohledu na dnešní (středeční) hrůzné události. Každý den se hlásíme k ústřední hodnotě svobody tisku," sdělil ve středu šéfredaktor WSJ Gerard Baker. Středeční útok v Paříži natočili svědci. Jeden z útočníků před budovou redakce volal "Zabili jsme Charlie Hebdo, pomstili jsme proroka Mohameda".

Muslimové považují zpodobňování svého Proroka za hřích. Radikálové mezi nimi už dříve týdeníku hrozili. Svět obletěla solidární akce v podobě hesla Je suis Charlie Hebdo. Logo se objevilo v mnoha jazycích včetně češtiny.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …