Velké dusno před koncertem Alexandrovců. Ulička hanby, ohrožování příchozích, nadávky. Zasahovala policie

20.05.2017 16:16

Před Tipsport arenou na Praze 7 bylo zase jednou pořádně živo. Od tří hodin odpoledne tam totiž začal koncertovat ruský armádní sbor Alexandrovci. Další představení začne v osm hodin večer. O rozruch se však nestarali ani tak zpěváci, jako spíš aktivisté stojící před arénou. Jen asi pět metrů od sebe stály prorusky naladěná skupina přibližně dvaceti lidí a zhruba stejně početná skupina odpůrců Ruska a Alexandrovců.

Velké dusno před koncertem Alexandrovců. Ulička hanby, ohrožování příchozích, nadávky. Zasahovala policie
Foto: Vít Hassan
Popisek: Ulička hanby pro fanoušky Alexandrovců

Kritici armádního souboru Alexandrovci vyčítají nejrozlehlejšímu státu na planetě třeba obsazení ukrajinského Krymu. Odpůrci Alexandrovců mají s sebou např. ukrajinskou vlajku. Najdeme mezi nimi nizozemského aktivistu Otakara van Gemunda, Tomasze Peszynského, Antona Litvina. Před třetí hodinou přicházeli do arény diváci, protiruští aktivisté jim připravili „uličku hanby“.

Aktivistu Peszynského a jeho kolegy bylo možné potkat také ve středu na pražské demonstraci na Václavském náměstí s názvem „Proč?Proto!“, kde si vzali na pomoc velkou maketu listu s nápisem „DEMOKRACIE“, který okusuje několik housenek. Housenky nesly jména jako Trump, Orbán, Fico či Zeman.

Aktivisté začali návštěvníkům koncertu vysvětlovat, proč není dobré jít si poslechnout koncert okupantů. Postarší občané, kteří na výstaviště přicházeli, však neměli pro argumenty aktivistů přílišné pochopení.

Zasahovala policie

Před koncertem došlo k několika roztržkám. Při jedné z nich se Otakar van Gemund postavil do cesty postarší dámě a nechtěl ji pustit dál. Držel přitom vlajku Evropské unie. Okolo stojící lidé se na aktivistu obořili, aby jim dal pokoj a nechal je užít si kulturní zážitek. Podobná situace se několikrát opakovala. K hale se blížili diváci a Gemund jim vstoupil do cesty. Mnozí z diváků si to nechtěli nechat líbit, až nakonec musela zasahovat policie dohlížející na oba tábory demonstrantů.

Několik strážců zákona, kteří na „uličku hanby“ dohlíželi, přistoupilo k odpůrcům Alexandrovců a žádali je, aby se zklidnili a nechali diváky vejít do arény. Jinak by se někteří postarší spoluobčané dostali na koncert jen s obtížemi.

Zmrdi, táhněte zpátky na Ukrajinu

Vedle toho protiruští aktivisté zpívali píseň recesisty Quida MC Ruský šváb a dávali i jinak najevo, co si o Alexandrovcích myslí. Mávali ukrajinskou vlajkou a lidem přicházejícím na koncert v žertu slibovali, že prvních dvě stě diváků dostane ruské občanství. Divákům přicházejícím na koncert také rozdávali letáky. Ty byly vytištěny na velmi kvalitním křídovém papíře. Na jedné straně jsou diváci vítáni na koncertu Alexandrovců jako na velké kulturní akci. Jenže druhé straně vévodí nápis „Hudba jako zbraň“. A následuje výčet špatností, na kterých se údajně Alexandrovci podíleli jako armádní těleso. Vévodí jim schvalování okupace Krymu a autoritářské politiky ruského prezidenta Vladimira Putina. Aktivisté však účastníky koncertu upozorňují také na to, že ruská armáda útočí na civilisty v Sýrii.

Pasivní ale nezůstal ani tábor proruských aktivistů. Ti se honosili svatojiřskými stuhami a pokřikovali na kritiky Ruska: „Zmrdi, koukejte běžet zpátky na Ukrajinu!“ Podobných slovních útoků se odehrálo více. Proruský tábor se opakovaně zastal postarších diváků přicházejících na odpolední koncert. Oba tábory se vzájemně natáčely na mobilní telefony a fotografovaly se.

Mezi čtrnáctou a patnáctou hodinou odpoledne se napětí mezi oběma tábory dalo zkrátka krájet. Po patnácté hodině se však lidé začali rozcházet, protože už nepřicházeli žádní další diváci. Nová „ulička hanby“ prý bude postavena v sedm hodin večer, tedy hodinu před večerním představením Alexandrovců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vít Hassan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…