Velké dusno v britském Walesu. Zakázali tam výstavu židovských fotek a toto se strhlo

04.09.2015 10:58

Městská rada v hlavním městě Walesu Cardiff se odhodlala k šokujícímu kroku. Nechala zavřít výstavu, na které se objevily fotografie ze společného fotbalového zápasu mezi Židy, křesťany a muslimy. Důvodem tohoto rozhodnutí se stala skutečnost, že byly fotky pořízeny v Izraeli.

Velké dusno v britském Walesu. Zakázali tam výstavu židovských fotek a toto se strhlo
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman vkládá do Zdi nářků lístek s přáním

Účelem výstavy, která se konala v městské knihovně, přitom byla dle Daily Mail oslava míru prostřednictvím fotbalu. Výstava se měla stát faktickou předehrou fotbalového kvalifikačního zápasu mezi Walesem a Izraelem, který se zde koná v neděli. Na základě zmíněné stížnosti však radní rozhodli o jejím uzavření do 24 hodin od doby, kdy byla otevřena. Opoziční zastupitelé rozhodnutí městské rady kritizují a považují jej za ostudné. „Zdálo by se, že výstava fotbalových fotografií se jen stěží může stát terčem bojkotu. Přesto je to přesně to, co se v Cardiffu stalo,“ glosuje neuvěřitelné rozhodnutí britský deník.

„Rada si byla vědoma, že se měly konat na fotbalovém zápase mezi Walesem a Izraelem protesty a vzala tuto skutečnost při svém rozhodování proto v úvahu. Naše knihovna podporuje svobodu projevu, ale v tomto případě hrozilo, že by mohla být městská rada návštěvníky považována za zaujatou. Vůdčí představitelka opozice Judit Woodmanová proti tomuto postupu protestuje a pokládá jej za ostudu. „Sport je přece nepolitická záležitost. Žijeme v demokracii a máme svobodu projevu. Tímto krokem se městská rada absolutně zdiskreditovala. Mám v úmyslu tuto záležitost řešit také na kontrolním úřadě. Jako vedoucí člen tohoto úřadu jsem skutečně zděšena, co se tady stalo.“

Woodmanová rovněž dodala, že rozhodnutí městské rady považuje za ostudu celého Cardiffu. „V době konání summitu NATO se v našem městě konala spoustu demonstrací, ale ty přitom nikdo necenzuroval ani nerušil,“ poukazovala. Jak uvádí Daily Mail, výstava je dílem fotografů Gada Salnera a Vadima Tarasova. Oba autoři projektu se zaměřili na nižší fotbalové soutěže po celém Izraeli s důrazem na vztahy mezi muslimskými, křesťanskými a židovskými hráči. Cílem jejich práce je ukázat, jak může fotbal stmelit jinak nesmiřitelné náboženské či společenské komunity.

Příkladem ideálního soužití mezi různými náboženskými komunitami je podle Daily Mail fotbalový klub z Jeruzaléma Betar Nordia. Jeho vlastníky jsou samotní fanoušci a klub podporuje náboženskou i etnickou rozmanitost a sportovního ducha. Zároveň bojuje proti násilí a rasismu nejenom ve fotbale. Židé zde hrají bok po boku hráčů vyznávajících islám nebo křesťanství. Navštívili jsme zapomenuté arabské vesnice na severu Izraele až po prašné židovské čtvrti na jihu, kde bylo zdánlivě všudypřítomné napětí mezi kulturami. Ve skutečnosti jsme se na hřištích setkali s oslavou různorodosti a sepětí i mezi rozdílnými náboženstvími,“ uvedli oba fotografové ve svém tiskovém prohlášení.

Ke kontroverznímu uzavření výstavy se vyjádřil také tiskový mluvčí izraelského velvyslanectví ve Walesu Yiftah Curiel. „Uzavření a bojkot výstavy oslavující mír a soužití mezi odlišnými kulturami považujeme za podporu nebezpečné a nepřátelské politiky, která usiluje o to, aby přišel stát Izrael o svoji legitimitu.“ Daily Mail připomíná, že izraelské kluby hrají od roku 1991 evropské klubové soutěže a plnoprávným členem UEFA se země stala o tři roky později. Některé asijské země totiž odmítaly, aby jejich kluby hrály zápasy proti těm izraelským. Podle britského deníku se očekává, že před i v průběhu zápasu evropské kvalifikace na ME ve Francii 2016 mezi Walesem a Izraelem dojde k protizraelským protestům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…