Velké gruntování ministra Brabce. Prověřuje tendry za stovky milionů

10.03.2014 16:07

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) prověřuje 21 problematických smluv za 173,3 milionu korun. Zkoumá i nynější tendr a nákup výpočetní techniky za 37 milionů či uzavřená výběrová řízení na bezpečnostní služby či ekonomický informační systém. Resortu také hrozí, že by letos mohl přijít o 13 miliard korun z EU. Novinářům to v pondělí řekl ministr Richard Brabec (ANO) a jeho náměstci.

Velké gruntování ministra Brabce. Prověřuje tendry za stovky milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Michal Chovanec s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem

Ministerstva, v jejichž čele stojí lidé z ANO, procházejí hloubkovým auditem. MŽP zatím našlo 21 „potenciálně problematických smluv". Pozastavilo třeba tendr na reklamní předměty. Omezit chce i externí poradenské služby. Už dřív na ně resort ukončil smlouvy za čtyři miliony korun. Ministr chce poradce najímat až poté, co si s problémem neporadí lidé z ministerstva. V pondělí představil svého jediného poradce Petra Kalaše.

Prověřují se tendry na bezpečnostní služby i informační systém

Ministerstvo nyní podle náměstka Jana Landy prověřuje tendry na nákup výpočetní techniky za 37 milionů korun. Zjišťuje, jestli takové množství a konfigurace jsou nezbytné. Zabývá se ale i skončenými výběry na bezpečnostní služby, jejichž poskytnutí má stát na čtyři roky 300 milionů. Prověřuje se i tendr na ekonomický informační systém za 100 milionů. Smlouva na 50 milionů už se uzavřela, zbývající suma se přehodnocuje, uvedl Landa.

Podle náměstka Jana Kříže není v dobré kondici ani operační program životního prostředí a čerpání peněz z něj. Hrozí, že ČR letos přijde o 13 miliard a v příštím roce o pět miliard. Do konce roku 2015 by se mělo vyčerpat 61 miliard korun. „Za šest let se vyčerpalo jen 54 miliard korun. Během dvou let musíme vyčerpat velké množství prostředků, které musí protéct Státním fondem životního prostředí," uvedl Kříž. Loni podle něj resort ztratil šest miliard. Ministerstvo chce prověřit podle náměstka „spící projekty".

Brabec: Je to největší mazec, který jsem zažil

Ministr Richard Brabec představil dosavadní zjištění v resortu i plány 39 dní po svém nástupu do funkce. Nechtěl prý čekat na nějaké kulaté výročí. Ve svém úřadu vyměnil všech pět náměstků i některé ředitele odborů. Nového šéfa má i Státní fond životního prostředí. Brabec řekl, že hned na začátku věděl, že nebude mít v práci tradičních sto dnů hájení. Resort by rád stabilizoval do konce roku, prohlásil.

„Tohle je asi největší mazec, který jsem zažil. Některé věci, které řešíme za chodu, se nedají odsunout. Možná za rok to už bude klidnější," řekl ke své funkci Brabec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…