Velké překvapení, ČT by se mohla učit. Analytik důkladně zhodnotil "přetažený" rozhovor Zemana pro bulvár

08.02.2015 16:42

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Prezident Miloš Zeman poté, co změnil formát prezidentské rozhlasové debaty, předvedl další inovaci ve veřejné prezentaci svého úřadu. V neděli poprvé usedl před kameru webu Blesk.cz, aby absolvoval vůbec první prezidentské interview, vysílané pouze po internetu. Nový formát nabízel řadu možností, ale také změnil některé pořádky prezidentské debaty. ParlamentníListy.cz požádaly o zhodnocení inovace mediálního analytika Jiřího Mikeše z Vysoké školy ekonomické.

Velké překvapení, ČT by se mohla učit. Analytik důkladně zhodnotil "přetažený" rozhovor Zemana pro bulvár
Foto: Hans Štembera
Popisek: Další obdoba Hovorů z Lán s prezidentem Milošem Zemanem.Tentokráte živým vysíláním na internetových stránkách Blesku

Anketa

Zdeněk Škromach chce být prezidentem. Podpořili byste ho v 1. kole volby?

hlasovalo: 24414 lidí

Analytika Mikeše formát pořadu překvapil, ale musel připustit, že příjemně. Vysílání po internetu prý otevřelo prezidenta a jeho názory i mladé generaci, která už televizi ani klasický rozhlas v podstatě nesleduje. Volba webu nejčtenějšího deníku zase prý dobře ladí s prezidentovým záměrem (i v pořadu deklarovaným), být prezidentem "dolních deseti milionů“.

"Nakonec se to ukázalo jako velmi zajímavý nápad,“ shrnul mediální analytik pro ParlamentníListy.cz. Formát internetového vysílání podle něj nabízí široké možnosti, kterých Blesk.cz do značné míry dokázal využít. Například i k tomu, že rozhovor se nakonec proti původní stopáži protáhl o více než dvacet minut, takže prezident skutečně mohl odpovědět na všechny otázky.

Do živého rozhovoru s bulvárem by se ne každý politik odvážil

Prezident prý každopádně prokázal odvahu, protože jít na živé vysílání "do bulváru“ by si podle Mikeše řada českých politiků netroufla. Na druhou stranu se však prý Mikešovy obavy, že prezident bude čelit senzacechtivým dotazům, ukázaly jako neopodstatněné, což je dobrá zpráva o této skupině českých médií.

"Já jsem čekal nějakého drsného kluka z bulváru, ale moderátor to zvládl. Nakonec mu prezident dokonce podal ruku, což na konci jeho rozhovorů rozhodně není pravidlem,“ upozornil analytik.

"Blesk mě překvapil, že to nehnal do nějakých extrémů. Redaktor to pojal velmi seriózně a přišlo mi, že řada redaktorů z České televize by se u něj mohla učit, což je svým způsobem hrozné, ale skutečně je to tak. Moderátor Vaníček byl nad věcí, a takhle by rozhovory s prezidentem měly vypadat,“ říká Mikeš.

Jako příklad moderátorových schopností uvádí situaci, kdy prezident Zeman Blesku vytýkal, že anketu "veřejného mínění“ o jeho osobě natáčela pouze v Praze. "To je totéž, jako kdybyste se ptal před kostelem lidí, jestli jsou věřící,“ zpochybnil výběr respondentů a vyzval redaktory Blesku, aby příště zajeli s kamerou do regionů.

Moderátor zareagoval na kritiku správně

Mikeš ocenil, že moderátor ho v tu chvíli ujistil, že do příštího povídání s prezidentem redakce natočí podobnou anketu i v regionech. "On zareagoval velice správně, když u tohoto zjevného selhání okamžitě slíbil zjednat nápravu, a to, myslím, prezidenta potěšilo,“ řekl k tomu pro ParlamentníListy.cz Mikeš.

Specifika deníku Blesk se podle Mikeše projevila například i ve volbě témat. Proto se tolik nemluvilo například o Ukrajině a Rusku nebo o červených kartách, což by v jiných médiích nejspíš dostalo více prostoru. Zato však došlo na témata, jež nejsou tak častá, ale skupiny, které Miloše Zemana volily, pálí nepochybně více.

Prezident tak například řekl, že "dobrá vláda se stará o děti a o staré, tedy o ty, kteří se o sebe nedokáží postarat sami“. Pak připomněl, že na zdražování, které nastalo, má velký podíl Česká národní banka, a na nízkých důchodech zejména Nečasova (nebo spíše Kalouskova, jak prezident poznamenal) vláda, která důchody valorizovala o naprosto směšné částky.

"Tohle prezidentovi určitě zvedne sympatie, a myslím, že se mu popularita postupně zase zvedne nad těch šedesát procent, jako v minulosti,“ předpovídá mediální analytik. Prezident prý v pořadu mimo jiné prokázal, že není "mlčící sfingou“, jak sám řekl, a odhodlaně hájí názory "dolních deseti milionů“.

Respondenti zklamali

Pokud jde o prezidentovy odpůrce, tak ti, kteří mu v pořadu kladli dotazy, analytika zlamali. "Z těch lidí, kteří kladli prezidentovi dotazy, prokázali určitou míru kultivovanosti pouze pan Ondráčka a pan Matěj Ruppert. Ti ostatní pokládali otázky, které se nedají označit jinak než jako hloupé,“ zhodnotil Mikeš. Zejména jej to prý překvapilo u tazatelů ze společnosti Podhradí, která prezidentu Zemanovi vytýká právě to, jakým způsobem vystupuje. "U těch se ukázalo, že bohužel nejsou schopni nějaké fundované debaty,“ uvedl.

Zklamal jej prý i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který rovněž dostal příležitost položit prezidentovi dotaz. Jenže s touto možností prý naložil špatně. "Když něco vypadá jako kachna, kváká jako kachna, pohybuje se jako kachna, je to určitě kachna, i když disponuje vizitkou orel skalní. Proč vy, když disponujete vizitkou prezidenta České republiky, se chováte jako propagandista Kremlu?“ ptal se přes video politik.

"On, společně s europoslancem Štětinou, vede tu stranu do záhuby,“ vyjádřil se kategoricky Mikeš pro ParlamentníListy.cz. "To, co předvádí, jsou zpožděné názory, vývoj jde někam úplně jinam,“ uvedl na adresu bývalého ministra financí.

Podobně se vyjádřil v samotném pořadu i prezident Zeman: "Nejsem propagandista Kremlu, a kdybys byl, milý Mirku, informován, věděl bys, že proti sankcím proti Rusku se ještě ostřeji než já vyjádřili rakouský kancléř Werner Fayman, slovenský premiér Robert Fico, ze starších politiků pak Hans Dietrich Genscher, z domácích prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, předseda Svazu průmyslu Jaroslav Hanák nebo ministr Jan Mládek. Jsem v dobré společnosti, na rozdíl od tebe, milý Mirku,“ reagoval v pořadu Zeman.

Takový norský Lebensborn

Prezident v pořadu v jednom momentu sám avizoval, že nyní asi rozpoutá skandál. Následoval značně kategorický výrok o "norských dětech“ Michalákových. "Víte, co to byl Lebensborn? To bylo árijské zařízení, kde byly vychovávány německé děti. A to zařízení, kde jsou vychováváni ti kluci, připomíná Lebensborn. Ty děti jsou vychovávány v norském prostředí, jejich matka se s nimi smí setkat pouze dvakrát za rok a nesmí s nimi mluvit česky. Takže je to Lebensborn, vychovávající malé Nory,“ vyjádřil se prezident.

Ohromenému redaktorovi pak zdůraznil, že se jedná o nadsázku, ale určité společné rysy mezi oběma institucemi vidí.

"Média si toho samozřejmě všimnou, ale prezident zcela jednoznačně avizoval, že se jedná o jeho soukromý názor,“ připomněl Mikeš. Ten se zamyslel nad tím, že prezidentský výrok není úplně bezpředmětný. "České děti by každopádně neměly procházet takovouto převýchovou, byť v demokratické zemi,“ myslí si.

"Nadsázka je to velká,“ dodal k prezidentově volbě slova Lebensborn, jednoznačně spojeného s nacistickými pokusy na lidech. "Ale je to tvrdý názor, který určitě vyvolá reakci,“ dodal pro ParlamentníListy.cz analytik. Podle něj je také důležité to, co prezident zdůraznil, totiž že na oficiálním setkání s norskou velvyslankyní takto razantní přirovnání nepoužil.

V jednom okamžiku debaty prezident zareagoval na redaktora podrážděně, když se jej ptal na kancléře Vratislava Mynáře a jeho bezpečnostní prověrku a mluvil o tom, že jej měl kancléř "balamutit“ ohledně průběhu prověřování, což prezident rozhořčeně odmítl.

"A jak to víte? Kde berete tu drzost bez jakýchkoliv podkladů toto tvrdit?“ ptal se. Redaktor uvedl jako zdroj svých informací MF Dnes, čímž prezidenta odboural ještě více. "Ježíšmarjá, pane redaktore,“ chytil se prezident za hlavu. "Toto bych odpustil Pepkovi Vyskočovi z Putimi, ale ne vám,“ pokáral jej za způsob práce s informacemi. Je prý velmi pravděpodobné, že tato zpráva nebyla pravdivá. "Víte, v novinách vycházejí pouze tři druhy zpráv - pravdivé, pravděpodobnostní a ty ostatní. Pravdivou je datum vydání a pravděpodobnostní předpověď počasí,“ zakončil školení o fungování českých médií.

Mikeše zaujalo, že se jednalo o jediný moment, kdy jinak zcela uvolněný Zeman ztratil nadhled. "Říká se, že jak je prezident Zeman vzdělaný a chytrý, tak si neumí vybírat spolupracovníky,“ poznamenal k tomu jako možné vysvětlení. Pokud ale prezident svému spolupracovníkovi důvěřuje, mělo by to podle analytika být respektováno. Prezident už podle něj je na narážky o svých spolupracovnících trochu alergický, protože média na ně útočí prakticky po celou jeho politickou kariéru. "Nejspíš skutečně chtěl ukázat, že si za svými lidmi stojí,“ zamýšlí se nad rázností prezidentské reakce.

Celkově podle Mikeše prezidentovi formát pořadu sedl a zejména se jeho kvality ukázaly v konfrontaci s jeho odpůrci z řad tazatelů. "Ta konfrontace byla pyramidální. Plebejský prezident, prezentující se v bulváru, to je úžasný nápad,“ ocenil. Prezident prý dokázal uvolněně a s nadhledem čelit dotazům, odpovídat tak, jak se od něj očekávalo, takže pořad podle něj přesně splnil to, co si od něj obě strany slibovaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…