Velké sólo Andreje Babiše: Pan Bakala si vzal miliardy, podvedl horníky, a teď chce peníze?

03.04.2014 16:34

V odpoledním vysílání ČT24 vystoupil telefonicky ministr financí Andrej Babiš. Komentoval žádost o subvenci těžby v OKD, kterou podporuje premiér Sobotka a ministr průmyslu Mládek, on ji ovšem odmítá. Není to prý nic proti premiérovi, jen mu vadí, že Zdeněk Bakala, který z firmy vytáhl desítky miliard, by měl dostat ještě další peníze.

Velké sólo Andreje Babiše: Pan Bakala si vzal miliardy, podvedl horníky, a teď chce peníze?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Babiš úvodem odmítl, že by jakkoliv útočil na premiéra Sobotku. „Já jsem jen konstatoval, co udělal vlastník. Ten vzal z firmy desítky miliard, slíbil nájemníkům, že jim prodá byty za čtyřicet tisíc, a dnes je v Hospodářských novinách titulek, že místo toho jde s těmi byty na burzu a dostane za to v Amsterdamu třináct a půl miliardy. To já považuji za skandální a morálně absolutně nepřijatelné," uvedl.

Redaktorka mu připomněla, že již dříve mluvil o desítkách miliard ztracených pro stát a přímo z nich vinil Bohuslava Sobotku, a zajímalo ji, zda to neznačí rozpor ve vládní koalici. „Náš spor je v tom, že pro mě je nepřijatelné, aby pan Bakala poté, co získal desítky miliard, nesplnil sliby s bytami a dostal za ně další desítky miliard, dostal i miliardový majetek de facto zadarmo, aby žádal po státu pomoc. Je to soukromá firma a ve smlouvě je jasně řečeno, že už nikdy nebude prosit stát o pomoc,“ pokračoval v kritice majitelů OKD. Již prý napsal dopis ministru Mládkovi, aby jej informoval o stavu firmy OKD. Příslib pomoci horníkům podle něj dala Rusnokova vláda a je otázkou, zda by za něj současná vláda měla nést odpovědnost.

„Budu o tom s panem Mládkem jednat, ale principiálně není možné, aby si tu někdo bral za rukojmí horníky, které někdo podvedl, připravil o byty, vytáhl z firmy desítky miliard, a teď ještě žádá pomoc. To je absolutně nepřijatelné," řekl Babiš.

Televizní reportérku dále zajímalo, zda není náhoda, že nyní téma objevil Babišův deník MF Dnes, shodou okolností právě v době, kdy se tématu začalo věnovat jeho ministerstvo. „To je určitě náhoda, já do Mafry vůbec nezasahuji. Jak to dělají tam, se zeptejte paní šéfredaktorky Slonkové. Já řeším pomoc pro OKD, a ne to, jestli pan Sobotka poškodil stát, to je jeho problém,“ uvedl.

VIDEO ZDE Rozhovor začíná v čase 04:10

Redaktorka si přece jen nedala říct a ptala se ministra, zda nevidí ze své strany střet zájmů. Ten to jednoznačně odmítl. „Já řeším to, že pan premiér a pan Mládek chtějí dát peníze panu Bakalovi, který už dostal desítky miliard. A já s tím mám zásadní problém. Neřeším privatizaci. Pro mě je zásadní problém pomáhat soukromé firmě, to potom můžou přijít všichni,“ uvedl dále ministr. 

„Pokud vlastník vzal z firmy desítky miliard, tak nechť je laskavě vrátí a nechť ten podnik provozuje dál," řekl. Na námitku redaktorky, že vláda následně bude muset řešit tisíce nezaměstnaných horníků, Babiš zareagoval: „Vy mluvíte jako oni, vy si také berete horníky za rukojmí. To je teď Důl Paskov, a kde je záruka, že za půl roku pan Bakala nepřijde s Dolem Karviná? Takže ať si pan Bakala plní závazky, které podepsal,“ zakončil ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…