Velké sólo Andreje Babiše v ČT: Já jsem řekl panu prezidentovi...

04.01.2017 21:04

Majitel Agrofertu, ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš usedl před kamery České televize a spustil hodinovou kanonádu. Konstatoval, že prezident Miloš Zeman má svou hlavu a že se ho tradiční politici jako Bohuslav Sobotka (ČSSD), nebo Miroslav Kalousek (TOP 09) snaží z politiky vyhnat. On jim prý rozhodně tu radost neudělá. „Mě nikdo nemůže zkorumpovat, mě nikdo neuplatí, na to jsem moc bohatej,“ prohlásil mimo jiné.

Velké sólo Andreje Babiše v ČT: Já jsem řekl panu prezidentovi...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

„Mě strašně baví, když to říká pan Kalousek, protože když byl Kalousek ministrem financí, tak byl Karel Schwarzenberg ministrem zahraničí, tak mu Kalousek přihrával dotace. A pan Schwarzenberg přece vlastnil Respekt. A taky mě baví, co říká pan premiér. Proč mi to neřekl v roce 2013, když jsme sestavovali vládu. Tehdy za mnou přišli Haškovci a chtěli, abych udělal vládu s nimi. Tak proč mi to pan Sobotka neřekl tehdy?“ ptal se host v úvodu.

„Samozřejmě to považuji za podraz od Sobotky s Kalouskem, protože oni zjistili, že s námi ty svoje kšefty neudělaj. Ten zákon je absurdní, ale já se přizpůsobím. Tak, že už nebudu majitel a vy už se mě nikdy nebudete ptát na Agrofert, protože já vám řeknu, že už nevlastním Agrofert. Ale myslím si, že je to protiústavní, protože jsou omezována moje práva,“ hřímal před kamerami druhý nejbohatší Čech.

„Mě nikdo nemůže zkorumpovat, mě nikdo neuplatí, na to jsem moc bohatej. Mně by se strašně líbilo, kdybych mohl chodit za lidmi a vysvětlovat jim, jak to v politice chodí. Já tady vadím. To hnutí tady vadí. My máme podporu, i když lidi věděli, co tady vlastním,“ zopakoval ministr financí. Zavedení politici jako Sobotka a Kalousek se ho prý chtějí zbavit, ale on jim tu radost prý neudělá.

V tu chvíli si ovšem vzal slovo poslanec TOP 09 Martin Plíšek, který dal jasně najevo, že rozvinuté demokratické státy upravují působení podnikatelů v politice. Úprava existuje i v Chorvatsku, kterým se Andrej Babiš inspiroval, když zaváděl EET. Stávající finský premiér-podnikatel se také přizpůsobil situaci a přicházející prezident Spojených států Donald Trump také brzy oznámí, jak vyřeší své podnikatelské aktivity, aby se v nové politické funkci neocitnul ve střetu zájmů.

„Současně by ministr neměl vlastnit média, protože i média utvářejí relevantní podmínky pro regulérní soutěž politických stran,“ konstatoval poslanec TOP 09.

Posléze si vzal znovu slovo Andrej Babiš a odmítl myšlenku, že by jakkoli ovlivňoval rozhodnutí Miloše Zemana, který „lex Babiš“ nakonec vetoval. Prezident má podle Babiše vlastní hlavu. „Já jsem řekl panu prezidentovi názor svých právníků, řekl jsem mu, že je to zákon protiústavní a budu proti tomu bojovat, ale teď se musím tomuto protiústavnímu zákonu přizpůsobit,“ uznal. Nepřímo se tento zákon týká vlastně všech podnikatelů. „Myslím si, že když ostatní podnikatelé vidí, co ten tradiční establishment proti mně provádí, tak zřejmě ztratili chuť jít do politiky,“ přisadil si šéf hnutí ANO.

Tady probíhá permanentní kampaň proti mně, hřímal Babiš

On sám prý do politiky nikdy nechtěl, ale byl k tomu dotlačen tím, jak se chovali tradiční politici. Není prý jisté, že hnutí ANO vyhraje letošní sněmovní volby. Jisté je údajně jen to, že bude pokračovat vytrvalá kampaň namířená proti Andreji Babišovi. „Tady probíhá permanentní kampaň proti mně, na různé věci z minulosti – je to lživá kampaň,“ zaznělo z úst hosta.

Hnutí ANO hodlá oslovit voliče levice i pravice. Levicové voliče by podle Babiše mohlo oslovit, že jako podnikatel vlastní nadaci, která lidem rozdala 109 milionů korun. „Já mám nadaci, která dala lidem 109 milionů korun. Dostávám dopisy a vím, že tady jsou chudí lidé a já jim chci pomoci. Já ten stát nic nestojím. Ti tradiční politici žijí z daní. My potřebujeme efektivní stát, potřebovali bychom řadu věcí zlepšit. Tady ti polistopadoví politici neměli žádnou vizi a nečetli ani toho Baťu,“ kroutil hlavou politik, který o sobě vytrvale tvrdí, že není politik.  

Nakonec došlo i na úspěšný rozpočet pro rok 2016, kde se šéf resortu a jeho úředníci „sekli“ o 130 miliard korun. Babiš to přičítá na vrub evropským dotacím, jejichž přísun lze těžko predikovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…