Velké srovnání daňových programů. Přečtěte si, kdo vám po volbách sebere nejvíce

19.10.2013 7:02

Do předčasných voleb zbývá už jen týden. Voliči mimo jiné rozhodnou o tom, kolik budou státu odvádět na daních. Lidové noviny proto udělaly přehled změn, které jednotlivé strany plánují.

Velké srovnání daňových programů. Přečtěte si, kdo vám po volbách sebere nejvíce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Na levici strany v čele s ČSSD usilují o vyšší zdanění firem a lidí, kteří hodně vydělávají. Pravicová ODS a TOP 09 zdůrazňují daňovou stabilitu a chtějí snížit zdanění práce. Hnutí ANO podnikatele Andreje Babiše je někde mezi oběma směry. Chce stabilní daně, ale také počítá se snižováním DPH.

Lidé s nízkým příjmem a průměrnou mzdou se změn bát nemusí

KDU-ČSL chce prosadit třípásmové zdanění a pro lidi s nízkým příjmem by zavedla zmenšenou dvanáctiprocentní sazbu z hrubé mzdy. Nejvíce tak zůstane člověku s platem 13 tisíc měsíčně.

V případě nízkopříjmových osob jsou ovšem rozdíly mezi politickými stranami minimální. Mnohem vyrovnanější je situace kolem průměrné mzdy 25 tisíc korun za měsíc.

Levice si došlápne na platy nad sto tisíc korun měsíčně

Několikatisícové rozdíly mají mezi sebou strany v případě platů přesahujících sto tisíc korun měsíčně. Na vysokopříjmové lidi si přitom posvítila i vláda premiéra Petra Nečase. Zavedla sedmiprocentní přirážku, ačkoliv před volbami slibovala, že daně měnit nebude.

V roce 2015 přestane přirážka platit. A právě od tohoto roku chce ČSSD i KSČM zvýraznit zdanění bohatých. Komunisté by nejraději odstranili stropy pro odvody ze sociálního pojištění.

Čistá mzda manažera vydělávajícího 170 tisíc hrubého by se mohla lišit až o 16 tisíc korun. Komunisté by mu nechali 108 tisíc, stávající legislativa, kterou podporuje TOP 09, ODS i ANO by mu ponechala 124 tisíc korun.

Chceme danit kapitál a ne spotřebu

Na výraznější zdanění by se měly připravit i firmy, pokud bude vládnout levice. Sociální demokraté by firmám zvýšili daně na 20 až 21 procent místo stávajících 19. Pro velké energetické firmy, banky nebo telekomunikační giganty by měla platit zvláštní sazba. Tu strana vymezila mezi 25 až 30 procenty. S podobnou sazbou počítají také komunisté. Pravicové strany na firemní daně nehodlají sahat.

"Jde nám o stabilizaci daňové kvóty a solidárnější rozdělení daňového břemene, chceme méně danit spotřebu, více kapitál," popsal místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…