Velké znečišťovatele neovlivníme. Evropa už prý dostala do zubů, tvrdí europoslanec

01.03.2014 20:10

REPORTÁŽ O tom, zda by nebylo lepší přestěhovat ministerstvo životního prostředí do Ostravy nebo jak je schopná Evropa přitlačit na velké znečišťovatele ovzduší, byla řeč při předvolební debatě kandidátů do Evropského parlamentu na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě v Ostravě.

Velké znečišťovatele neovlivníme. Evropa už prý dostala do zubů, tvrdí europoslanec
Foto: Daniela Černá
Popisek: Debata kandidátů do Evropského parlamentu

Tři kandidáti do Evropského parlamentu se představili při debatě na téma Evropská energetická politika. „Jde o kruciální problém, který je ještě vyhrocený situací na Ukrajině. Do Evropy se dováží za 400 miliard ročně surovin a tahle závislost je velmi problematická. Další důvod, proč je o energetice řeč je to, že se, troufám si říci, zhroutil trh s povolenkami,“ uvedl na začátek současný europoslanec za ODS, bývalý primátor Ostravy a někdejší moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský.

„Energetika je zásadnější problém, než problém eura, protože bude rozhodovat o budoucnosti evropské ekonomiky,“ dodal. Pak se představila kandidátka za KSČM. „Snad i prezident přinese do této debaty nějaký objektivní názor. Přála bych si, aby Česká republika už konečně měla novou jak surovinovou koncepci, tak energetickou politiku státu, abychom se měli od čeho odpíchnout. To, co jako KSČM absolutně odmítáme, je jakéko-li předávání těchto věcí do Bruselu. Jestli se neustále budeme domnívat, že si něco schválíme v Evropě a nastanou zásadní změny, tak je to lež. Pokud nenajdeme konsenzus s takovými hráči, jako je USA a Čína, tak se nám bude velmi těžko hledat něco pozitivního,“ uvedla současná poslankyně za KSČM Kateřina Konečná.

KDU chce energie hlavně šetřit

Jako třetí se dostala ke slovu bývalá poslankyně a členka KDU – ČSL Michaela Šojdrová. „Evropská politika zůstává ve stínu národní, dokud nenastanou větší problémy. Nejde o předávání kompetencí na úroveň Evropské unie, ale KDU – ČSL podporuje koordinační roli EU,“ uvedla Šojdrová. „Cíle evropských zemí jsou společné, rozdílné jsou podmínky. Proto bude KDU – ČSL hájit pravomoc energetického mixu. Jde nám o investice do šetrných technologií. Největší zdroje jsou ušetřené energie,“ dodala s tím, že Evropská unie by měla tlačit na globální hráče, aby největší znečišťovatelé byli daleko aktivnější ve snižování skleníkových plynů. 

Evropa prý není silný ekonomický hráč

V diskusi se lidé zajímali o to, jak konkrétně by chtěli kandidáti přimět světové velmoci, které se podílí na znečišťování, aby svůj přístup změnili. „Týká se to hlavně Indie a Číny. Myslím si, že Evropská unie by měla využít těch nástrojů, které má, ať už je to mezinárodní obchod nebo mezinárodní spolupráce,“ reagovala Šojdrová. „Určitě bych požadovala po Evropské komisi, aby našla nástroje na to, aby tlačila na tyto země, aby jejich produkce skleníkových plynů byla snížena stanovením limitů při výrobě, protože jsou zvýhodnění měkkými normami,“ dodala.

Jiný názor měl ale kandidát za ODS. „Evropa si myslí, že je silný ekonomický hráč, ale už bohužel není. Už si to Evropa vyzkoušela a dostala tak do zubů, že někam zalezla a nikdo o tom moc nevykládal. Tlak obchodu nefunguje,“ uvedl Tošenovský, který dal i konkrétní příklad jednání s Čínou. „Jedině věda a výzkum, nové technologie, nic jiného nám nepomůže.“

Také podle kandidátky za KSČM jde o složitý problém. „Kdoko-li na to přijde, dostane Nobelovku,“ uvedla Konečná. „Myslím si, že podpora zelené energie je důležitá, jen nelíbí se mi globální řešení, která se navrhnou od stolu s neznalostí konkrétních problémů dané země. Je důležité, abychom k velkým hráčům přistupovali v Evropě jako jeden celek,“ dodala.

„Při debatě trpím,“ ozval se jeden z posluchačů

V diskusi pak vystoupil Pavel Szturc, kterému se debata příliš nelíbila. „Já se musím přiznat, že u téhle debaty trošičku trpím. Zaznamenal jsem jeden zajímavý podnět, že strategie je potřeba, ale pak už se názorně ukazuje, jak ČR přistupuje k Evropské unii,“ reagoval jeden z účastníků diskuse, který kritizoval, že kandidáti prý nejsou odborníky na energetiku a neřeší vizi. „Čekal bych seriózní debatu a pokud chceme hovořit o nějaké vizi, tak si musíme nejdřív říci, jaký je náš strategický zájem. Moc tomu nerozumíte,“ dodal. Moderátor diskuse Jakub Janda vzápětí vysvětlil, že sice zvou na tématické besedy hlavně lídry, ale i ti se musí střídat například s kandidáty číslo dvě, navíc organizátoři akce přeci nemohou vědět přesně, kdo je na co expertem.

Stěhovat ministerstvo? To by je piclo

Ve finiši přišel dotaz, zda by nebylo lepší přestěhovat ministerstvo životního prostředí do Ostravy, protože jde prý o region, kde by byli lidé schopní čerpat peníze u EU a navíc má k dispozici řadu prázdných budov, které by se takto daly účelně využít. „Kdyby to byl přímý přenos v televizi, tak by na ministerstvu pár lidí piclo,“ reagoval Tošenovský. „Vnímám jeden problém v tom, že scházení ministrů má nějaký režim,“ dodal s tím, že některé úřady v Ostravě mají své místo, ale u ministerstva životního prostředí si není jistý.

Méně radikální už byla Šojdrová. „Je zdravé, když centrální úřady mají i svá pracoviště v regionech. Má to vliv na přerušení určitých vazeb a personální zabezpečení. V Praze je dnes problém najít schopného zaměstnance, který je volný. Ostravě by sedělo, kdyby se tu mohla přestěhovat nějaká významná instituce ministerstva životního prostředí, která má samostatnou agendu. Je to výborný nápad a rozhodně to přednesu kolegům,“ reagovala pozitivně Šojdrová.

Kandidátka KSČM přednesla další návrh. „Nevím, proč v Ostravě nesídlí Český báňský úřad. My jsme v regionu, kde je akademická půda, těžaře máme. Říkám to už dlouho,“ navrhla Konečná.  

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Další debaty budou po republice pokračovat a jedna z nich bude organizovaná i výhradně s ženskými kandidátkami. Výběr diskutujících vychází z aktuálních průzkumů volebních preferencí, které vydává Centrum pro výzkum veřejného mínění. 

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…