Velký krok k míru na Ukrajině: Čtěte, na čem všem se včera dohodly mocnosti

03.07.2014 8:51

Včera se v Berlíně sešli ministři zahraničí Německa, Francie, Ruska a Ukrajiny a dohodli se na konkrétním plánu, jak ukončit krizi na východní Ukrajině.

Velký krok k míru na Ukrajině: Čtěte, na čem všem se včera dohodly mocnosti
Foto: mid.ru
Popisek: Ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov

„Nejpozdějí 5. června by měla začít pracovat kontaktní skupina, jejímž hlavním cílem bude ukončit současný konflikt na východě země. V pracovní skupině budou zastoupeny autority z Kyjeva i povstalci z Doněcké a Luhanské lidové republiky," oznámil po jednání ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Lavrov zmínil, že i přes malý vliv Moskvy na povstalce jsou dle jeho informací zástupci separatistů souhlasní s návrhy Ruska i OBSE a jsou ochotni dodržovat klid zbraní. Dále Lavrov v prohlášení ruského ministerstva řekl, že dodržování příměří bude monitorovat speciální mise OBSE se silným mandátem a důvěrou.

V prohlášení se dále říká, že příměří „rozhodně nesmí být příležitostí pro obě strany k přeskupení vojenských sil“. Obě strany konfliktu by rovněž měly zaručit bezpečnost novinářům, kteří se v oblasti pohybují.

Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin potvrdil, že obě strany souhlasily s podmínkami příměří i s tím, že jeho dodržování bude monitorovat nezávislá mise OBSE. Zároveň dodal, že plán na ukončení konfliktu může uspět jedině tehdy, když jej budu obě dvě strany bezvýhradně respektovat ve všech bodech. Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius vyjádřil přesvědčení, že dohoda čtyř zemí dosažená v Berlíně je „krok správným směrem“.

Server rt.com dále uvádí, že schůzka se konala dva dny poté, co o celé situaci proběhl telefonicky rozhovor mezi ruským prezidentem Putinem, neměckou kancléřkou Angelou Merkel, francouzským prezidentem Francoisem Hollandem a ukrajinským prezidentem Petro Porošenkem.

Předseda ukrajinské Rady národní bezpečnosti Andrej Lysenko se nechal slyšet, že ukrajinské síly a separatisté se střetli za posledních 24 hodin v téměř dvaceti bojových situacích, při kterých zahynuli tři ukrajinští vojáci a dalších deset bylo zraněno. Z druhé strany konfliktu je podle informací rt.com hlášeno pět zemřelých a kompletně vybombardovaná ulice v obci Stara Kondrašovka.

Ruský server v této souvislosti přináší údaje OSN, podle kterých od začátku tzv. antiteroristických operací zemřelo 200 lidí a dalších 600 bylo zraněno. Počet uprchlíků, kteří odešli do Ruska, podle této zprávy dosáhl 110 000 a dalších 54 400 přišlo o své domovy.

reklama

autor: pro

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…