Velký plán ministra financí proti korupci. Kdo udá šéfa, dostane až sto tisíc

25.04.2016 16:34

Lidi, kteří upozorní, že jejich nadřízení porušují zákon, takzvané whistleblowery, bude stát chránit před odplatou. Mimo jiné by se za „udání šéfa“ mohli dočkat i financí – v rámci náhrady za nemajetkovou újmu, a to ve výši až sto tisíc korun. Píše to dnešní MF Dnes.

Velký plán ministra financí proti korupci. Kdo udá šéfa, dostane až sto tisíc
Foto: Archiv OZ
Popisek: Právník a bojovník s korupcí Ondřej Závodský

Návrh zákona z pera náměstka ministra financí Ondřeje Závodského představí dnes sám autor a ministr financí Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci. Podle Babiše jde o to, aby se lidé nebáli mluvit o případné korupci nahlas. 

O statusu whistleblowera by rozhodovalo státní zastupitelství. „Bylo by nutné ověřit, zda je oznámení podáno v dobré víře,“ konstatuje však Závodský. Ty, kteří by si chtěli vymýšlet, by mohl čekat trest za křivé svědectví. 

Závodský, který byl sám whistleblowerem, se zasadil o to, aby se ochrana oznamovatelů stala součástí programu vládní koalice. Zákon nejprve připravil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), dočkal se však pouze kritiky. Podle analytika Nadačního fondu proti korupci Janusze Koneczného Dienstbierův návrh vypadá, jako by na ochranu oznamovatelů úplně rezignoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…