Velmi netradiční rozhovor s hercem Pavlatou: V televizi mohou některá slova vypípat, u psaného textu to nejde. Takže...

16.12.2016 17:00

„Co se stalo v tomto roce? Jak to vyjádřit graficky na papír? Třeba v televizi k tomu mají tu velkou možnost některá slova vypípat, což ale u psaného textu nejde. Čili já bych na ty vaše otázky řekl jenom toto: píp, píp a píp. Pak ještě píp a P. F.," překvapil herec, režisér, novinář a bývalý člen Rady Českého rozhlasu Michal Pavlata ParlamentníListy.cz, které se snažily s hercem natočit bilanční rozhovor.

Velmi netradiční rozhovor s hercem Pavlatou: V televizi mohou některá slova vypípat, u psaného textu to nejde. Takže...
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Herec Michal Pavlata

Herci své řemeslo v určitých chvílích neumějí zapřít. A to ani v případě, když se jich ParlamentníListy.cz táží na to, co nám, Čechům, uplynulý rok přinesl, zda podle jejich mínění vláda Bohuslava Sobotky pracovala dobře a proč si myslí, že prezidentovi Miloši Zemanovi v listopadu mírně poklesla důvěra veřejnosti.

Pakliže herec, novinář a bývalý člen Rady Českého rozhlasu Michal Pavlata v tomto roce poskytl ParlamentnímListům.cz už třikrát rozhovor na politickou strunu, neznamená to zdaleka, že se bude chtít se svými pocity svěřit i ke konci roku.

„Co se stalo v tomto roce? Jak to vyjádřit graficky na papír? Třeba v televizi k tomu mají tu velkou možnost některá slova vypípat, což ale u psaného textu nejde, čili já bych na ty vaše otázky řekl jenom toto: píp, píp a píp. Pak ještě píp, píp a P. F. Tedy všechno nejlepší do nového roku,“ odvětil Pavlata poté, když ho ParlamentníListy.cz požádaly po telefonu o rozhovor a naznačily mu, na co se jej budeme tázat. „To je absolutní konec všeho, co jsem řekl a zavěšuji,“ dodal vzápětí herec a rozhovor sám předčasně ukončil.

Protože se však zřejmě i jemu zdálo, že to kapánek přehnal, tak se asi po dvou minutách ozval zpátky sám.

„Není problém pokračovat v rozhovoru,“ sdělil při tom. „Pan prezident – píp, píp, píp, pan prezident S.O.S., S.O.S., pan prezident Mayday, Mayday, Mayday. P.F. 2017, P.F. 2017 a to pro všecky, pro všecky, pro včecky...,“ pokračoval však herec a novinář ve stejném duchu.

ParlamentníListy mu proto sdělily, že pokud se mu nechce do hodnocení a známkování českého kabinetu, jsou i jiná, hlavně zahraniční témata a události, které se v tomto roce staly a jež do jisté míry mají i na Českou republiku dopad. Jde například o Brexit, humanitární krizi v syrském Aleppu, o válku v Sýrii jako takovou, o „nepodařený“ puč v Turecku a nástup Donalda Trumpa na post amerického prezidenta.

Trump? Na to si počkám! A možná se budeme příšerně divit!

„Čína? Píp, píp, píp! Putin? Píp, píp, píp. Všecko píp. Trump? Na to si počkám! A možná se budeme příšerně divit! Možná, že to je i novej Reagan!“ reagoval ovšem na to Pavlata.

Své jednání o chvilku později vysvětlil: „Vy jste chtěla dlouhý rozhovor a to já nechci! Máte tak ode mne jen tento grafický obraz. A proto ty mé odpovědi zpracujte graficky, jinak to nemá smysl! Na otázky, co mi chcete dát, musí totiž odpovídat čtyřicetiletý lidi. Ti to mají teď rozhodovat! A ať žije matriarchát! Hodně ženských do politiky! Mějte se hezky,“ dodal pro ParlamentníListy.cz a zavěsil.

Tak skoupý na slova ovšem nebýval Pavlata vždycky. Třeba když se jej letos v říjnu ParlamentníListy.cz tázaly na Václava Havla a to v kontextu nedožitých Havlových osmdesátin, tak poodkryl roušku svých názorů.

„Osobně jsem před Václavem Havlem vždycky stál absolutně zcepenělý úctou. Viděli jsme se spolu na různých společenských setkáních několikrát, ale vždy to byl pro mne sváteční pocit,“ zavzpomínal tehdy na prvního porevolučního prezidenta.

„Nevím, zda Havel uměl v politice našlapovat, ale Česká republika měla smůlu v tom, že tito dva veledůležití Václavové stáli každý jinde. To tak na světě ale někdy je. Já jsem byl velkým obdivovatelem Václava Klause – a už jím nejsem – ale byl jsem také velkým obdivovatelem Václava Havla. A u něj mi to vydrželo doteď,“ zareagoval tehdy na poznámku ParlamentníchListů.cz o tom, že Havel měl nejenom své obdivovatele, ale i odpůrce, jako třeba Václava Klause, jenž Havlovi vyčítal jistou politickou neohrabanost.

V témže rozhovoru Pavlata také naznačil, že Miloš Zeman není pro něj prezident.

„Ne, to rozhodně není! Historie se opakuje – Havel, Klaus, Zeman... to je jako Masaryk, Beneš a Gottwald. To je přesná paralela. A o tom to je.“ dodal k tomu.

Prezident? Stropnický!

Jednasedmdesátiletý Michal Pavlata se letos v březnu v jiném rozhovoru pro náš server svěřil s tím, kdo by mohl nahradit Zemana na postu hlavy státu. „Já si myslím, že prezidentem by mohl být (Martin) Stropnický. To by se mi líbilo ze všeho nejvíc. Ovšem Miloš Zeman bude chtít jistě kandidovat znovu a udělá pro to všechno.“

Pavlata, který je už léta fandou ODS a tuto stranu také pravidelně volí, ovšem v tomtéž rozhovoru ještě navíc sdělil, jak je to s jeho sympatiemi k této partaji nyní: „Dokud bude mít ODS v čele tak nudného chlapa, jako je pan Fiala, tak se nehne z fleku! V ODS mám rád v podstatě jen Mirku Němcovou, protože to je ženská, která se nezměnila. Ona podle mne nešla do politiky proto, že by se jí chtěla živit podobně jako spousta jiných lidí, kteří tam z tohoto důvodu jsou...“

I tady si ale tak trochu kopl do Miloše Zemana. „Zeman a Klaus jsou takové protipóly – zatímco Klaus má sako od Bosse, tak Zeman se kdysi převlíknul za okresního tajemníka Pláteníka, jak ho hrál pan Moučka v seriálu Okres na severu, a v tomto úboru setrval dodneška. Miloš to s námi prostě myslí ´dobře´, dává si brambory s tvarohem k obědu, je to prostě náš chlap, ale je to prosté a jednoduché... Osobně mu nepřeji nic zlého, ale myslím si, že by už prezidentem být neměl. Vždyť i jeho úroveň bonmotů šla hodně dolů, skoro bych řekl, že jak šla dolů ekonomická situace státu, tak šly dolů i ty jeho bonmoty. On navíc nikdy ČSSD neodpustí, že jej při druhé prezidentské volbě před 13 lety několik spolustraníků nevolilo, takže nakonec ty volby vlastně prohrál. A bude jim to vracet stále.“

A dokonce tehdy nadhodil, kdo z politiků se mu líbí.

„Líbí se mi práce Lubomíra Zaorálka, jakkoliv jsem jeho stranu nikdy nevolil. Líbí se mi hodně, přestože jsem ho nikdy neměl rád, neboť se vždycky hádal s Václavem Klausem a já jsem byl těžký klausovec. Vždycky jsem si k jeho osobě říkal, co si to tady ty, cápku, dovoluješ? Dnes už to ale není cápek, je to dobrej ministr zahraničí a začíná mně být úplně jedno, ze který partaje je.“

Dle jeho soudu to ale bude Andrej Babiš, kdo bude v budoucnu táhnout veslo pravicové politiky. „Podle mne je to zručný podnikatel, který chce asi opravdu řídit politiku jako firmu a třeba to lidi i baví a bavit ještě bude. Nemyslím si, že až budou volby, že by je nějak výrazně prohrál, spíše to vypadá na to, že bude jejich skutečným favoritem,“ řekl tehdy a strefil se.

Filip vtip nepochopil

Dokonce se na konci interview rozhovořil i o konání komunistů a také o tom, kam povede imigrační krize v Evropě.

„Chování KSČM v mnoha věcech nechápu vůbec. Když jsem ještě byl v rozhlasové radě, tak jsem se jednou ocitnul na nějaké společenské akci na Hradě, kde najednou proti mně šel komunista Filip. A protože se na mne hezky usmíval – a dokonce to vypadalo, že mi jde snad podat i ruku - tak jsem mu na to řekl: ´Páni! Vy fakt existujete? Já jsem myslel, že vás hraje jen nějakej špatnej hereckej!´ A to byl celý můj rozhovor s Filipem,“ poznamenal s tím, že ale předseda KSČM na jeho poznámku neuměl nijak reagovat.

Celá uprchlická krize podle něj nemá vůbec žádné řešení. „Já vím o tom jenom to, že ti imigranti k nám nechtějí a proto tady nemáme žádná stanová městečka, žádné slumy, až na nějaké detenční ústavy, což je ale minimum z toho celkového počtu. Imigranti chtějí do Německa, nechtějí k nám. Mimochodem je to od Miloše Zemana chytrá replika, když říká, že to jsou samí mladí chlapci, kteří by měli být doma a měli by bránit svou zem. No, čert jak to je, já to nevím. Jde tady ale zcela jistě o obchod s lidmi a možná, že to je i ono biblické ´stěhování národů,“ zmínil.

Osoba charismatického herce a dabéra není lhostejná ani bulváru. Třeba deník Blesk v průběhu roku zveřejnil hned několik článků v souvislosti s jeho zdravím. „Ještě na konci loňského roku bojoval Pavlata na jednotce intenzivní péče s diagnózou vracející se rakoviny! Naštěstí má ale herec opravdu silnou chuť žít a dnes prý zase skáče jako jura,“ uvedl Blesk letošního 15. července, kdy Pavlata slavil své narozeniny. Blesk dále zmínil, že zdravotní stav herce s nejznámějším hlasem není ideální již celá léta. A loni prý dokonce zhubl do té míry, že se o něj okolí začalo obávat.

„Můj zdravotní stav je přímo úměrný bouřlivému životu v mládí. Mám za sebou dvě obtížné operace, urologickou a plicní,“ svěřil se dokonce Pavlata deníku s tím, že se nyní léčí s chorobou CHOPN (chronická obstrukční plicní nemoc).

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…