Velmi překvapivý komentář amerického politika ke Krymu

22.08.2016 9:44

Bývalý kandidát na amerického prezidenta Ron Paul ve svém včerejším textu tvrdí, že Západ nese svůj podíl viny na eskalaci konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Zejména poukazuje na skutečnost, že se Spojené státy podílely na svržení prezidenta Viktora Janukovyče.

Velmi překvapivý komentář amerického politika ke Krymu
Foto: archiv
Popisek: Americký republikánský prezidentský kandidát Ron Paul z Texasu

„Mainstreamová média hlásí, že Rusko poslalo na hranice s Ukrajinou spoustu vojáků a chystají se k nové invazi. Samotní Rusové tvrdí, že se jim podařilo odhalit ukrajinský sabotážní tým, který se chystal k útokům na infrastrukturu. Ukrajinci se obávají invaze a prezident země Petro Porošenko hovoří v souvislosti s ruskou hrozbou o možném vyhlášení stanného práva. Ačkoli americká média házejí vinu výlučně na Rusko, na současném napětí nese vinu také americká vláda,“ soudí Paul.

„Americká vláda od rozpadu Sovětského svazu opakovaně pomohla na Ukrajině ke změně režimu. Američané byli zapojeni do tzv. oranžové revoluce v roce 2005, kdy byl svržen tehdejší legálně zvolený prezident Viktor Janukovyč, a v roce 2014 se ta samá situace opakovala,“ konstatuje Paul a podíl USA na svržení Janukovyče dokládá zachyceným telefonickým hovorem mezi Victorií Nulandovou z ministerstva zahraničí a americkým velvyslancem na Ukrajině Geoffreyem Pyattem.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Jak Paul píše, Nulandová a Pyatt ve zmíněném rozhovoru probírali, jakou loutku Spojené státy dosadí na pozici premiéra a prezidenta. „Člověk by si myslel, že takové nediplomatické chování vyústí v odchod obou diplomatů z funkce. Bohužel na dnešním ministerstvu zahraničí vám něco takového naopak zajistí povýšení. Hovoří se o tom, že Nulandová by se v případě vítězství Hillary Clintonové mohla stát dokonce ministryní zahraničí a Pyatt by se přesunul na velvyslanectví do Athén,“ uvádí bývalý kandidát na amerického prezidenta.

„Velvyslanec Pyatt se nedokáže kontrolovat. Ve chvílích největšího napětí apeloval na Ukrajinu, aby si vzala Krym zpět. Měli by skutečně naši diplomaté jednat podobným způsobem? Měli by podporovat akce vedoucí k válce?“ podivuje se Paul a poukazuje na referendum, ve kterém se drtivá většina obyvatel vyjádřila pro připojení k Rusku. „Ovšem americká média o referendu nikdy nepíšou, protože jeho výsledky nehrály Washingtonu do karet. Jak arogantně to musí působit na zbytek světa, když si USA vyhrazují právo schvalovat či neschvalovat rozhodnutí občanů učiněné tisíce kilometrů od našich hranic?“

Podle Paula by při řešení konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem měl Západ přestat ponoukat Ukrajinu a přestat dotovat její vládu. „Dále bychom měli přestat organizovat vojenská cvičení NATO na hranicích s Ruskem. Vedle toho bychom měli přikročit k ukončení sankcí a vrátit se zpět k diplomacii. V neposlední řadě bychom se měli přestat snažit neustále měnit režimy v ostatních zemích světa. Je naprosto směšné myslet si, že bychom měli vystavit svět riziku třetí světové války kvůli území, které většina amerických politiků ani není schopna najít na mapě,“ uzavírá Paul.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…