Velmi "šikovný" miliardář. Přečtěte si, co má na triku podnikatel, ke kterému v týdnu vtrhla protikorupční policie

14.05.2016 7:31

Dnešní MF Dnes přináší další podrobnosti k tomu, proč udělaly ve firmách miliardáře Petra Speychala ve čtvrtek razii desítky policistů z protikorupční služby a úředníků finanční správy.

Velmi "šikovný" miliardář. Přečtěte si, co má na triku podnikatel, ke kterému v týdnu vtrhla protikorupční policie
Foto: Uživatel Wikipedie "Harold"
Popisek: ČKD

Kolem Speychalovy firmy ČKD DIZ se totiž kromě náročných staveb za stamiliony, jako je tunel Blanka, soustřeďoval ještě další velký byznys – s daněmi.

Vyšetřovatelé ho podle dobře informovaného zdroje MF Dnes vidí po dvou letech prověřování a poslední razii z tohoto týdne tak, že byl dílem organizované skupiny firem a lidí, kteří uměli vyrobit daně de facto „na míru“.

Sháněl někoho na roli tety, která by sehrála...

Důležitým vodítkem k pochopení, jak systém složený zhruba ze sedmdesáti firem fungoval, byly listiny zabavené v jedné z pražských účetních firem.

To, že jsou jejich úvahy nejspíš správné, doložila objevená e-mailová komunikace advokáta, který společnosti zastupoval. Obsah e-mailů, v nichž advokát například shání někoho „na roli tety, která by sehrála převzetí zboží“, si policie vykládá tak, že jde o instrukce pro nastrčené jednatele firem.

Firmy zapojené do vyšetřovaných transakcí byly buď přímými dodavateli Speychalovy ČKD Praha DIZ, nebo jejími subdodavateli. Neměly však prakticky žádné zaměstnance a v rolích manažerů je řídili například lidé jinak zařazení na postech kuchaře nebo vrátného.

Instrukce pro nastrčené jednatele psal advokát?

Ve stejné době, kdy běžela razie ve Speychalových firmách, prohledali detektivové i kancelář advokáta Pavla Kačírka v pražských Kobylisích. Advokát Kačírek podle zdroje zastupoval více než dvacet firem ze systému, který policisté a daňaři popsali. Je prý také autorem instrukcí pro nastrčené jednatele těchto společností a policie si myslí, že je i připravoval před výslechy na finančním úřadě. Faktem však je, že advokát Pavel Kačírek, Petr Speychal ani nikdo jiný není dosud v kauze obviněn.

Petr Speychal je znám především jako majitel letošního vicemistra hokejové extraligy HC Sparta Praha. Kromě toho mu patří i holding ČKD. Jeho nejvýznamnější součást – firma ČKD Praha DIZ – je podezřelá z daňových podvodů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…