Velmi temné vyhlídky pro NATO: Pokud Rusko zahájí třetí světovou válku...

17.09.2017 8:59

„Pokud Rusko zahájí třetí světovou válku...“ Těmito varovnými slovy začíná článek zveřejněný na serveru Military Times.com, který následně vykresluje poměrně pochmurný obrázek třetí světové války. Severoatlantická Aliance by podle všeho měla plné ruce práce, aby stačila adekvátně zareagovat na případný ruský útok například na pobaltské státy.

Velmi temné vyhlídky pro NATO: Pokud Rusko zahájí třetí světovou válku...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na Rudém náměstí v Moskvě

Jestliže by se Rusko rozhodlo vést válku proti NATO, pravděpodobně by všechno nezačalo útokem konvenčních ozbrojených sil, ale sérií kybernetických útoků a šířením dezinformací mezi spojenci v NATO, uvedl generál Herbert „Hawk“ Carlisle. Právě toto šíření dezinformací by mělo Alianci varovat, že se něco chystá. Spojené státy by období rostoucího napětí měly využít k přesunu většího počtu ozbrojených jednotek do Evropy. Nelze však také vyloučit, že Rusové využijí americké přesuny ozbrojených sil jako záminku k urychlení vlastních útočných operací. Početně relativně slabé jednotky NATO by mohly být podle expertů převálcovány.

Do pohybu by se daly jak pozemní ozbrojené síly Ruské federace, tak letectvo a námořnictvo. Boj o nadvládu ve vzdušném prostoru by byl jedním z nejdůležitějších a nejobtížnějších úkolů leteckých sil NATO. Ruské pozemní síly by během pár desítek hodin fatálně ohrozily Tallinn a Rigu, hlavní města Estonska a Lotyšska. Otázkou zůstává, kolik území by dokázaly ruské ozbrojené síly obsadit, než by Severoatlantická aliance dokázala adekvátně zareagovat. Čím pomalejší by byla reakce NATO, tím větší kus území by spojenci museli získávat zpět, což nikdy není snadné.

Problém by měla Aliance i na moři. Spojené státy by proti Rusku nemohly vrhnout veškerou svou námořní sílu. Kdyby se americké námořní síly stáhly z Tichého oceánu, mohly by toho využít Írán nebo Čína. Washington neopustí své asijské spojence. Část amerických námořních sil by se do Evropy nepochybně přesunula, jenže americkým lodím by notně znepříjemňovaly život např. ruské ponorky.  

Rusové by současně mohli zaútočit na polské raketové systémy protivzdušné obrany.

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…