Velmi, velmi dlouhý rozhovor s Vladimirem Putinem. Čtěte česky

24.11.2014 11:54

Ruská tisková agentura Tass publikovala rozsáhlý rozhovor Vladimira Putina s novinářem Andrejem Vandenkem. Ruský prezident se vyjádřil ke krizi na Ukrajině, kultu osobnosti, pokračování v prezidentském úřadu i k úrovni médií a působení nevládních organizací v zemi.

Velmi, velmi dlouhý rozhovor s Vladimirem Putinem. Čtěte česky
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vlladimir Putin

Anketa

Je konec roku 2014. Koho chcete za prezidenta v roce 2018, kdy bude příští volba hlavy státu?

hlasovalo: 46512 lidí

„Vždy jsem říkal, že se cítím být součástí Ruska. To je ještě více než láska k vlasti. Všichni mluvíme o tom, že milujeme Rusko. Já si však skutečně nedokážu představit, že bych dokázal ještě někdy žít mimo hranice naší země. Když má člověk dlouhodobě takovou důvěru u ruského obyvatelstva, musí o to víc pracovat, aby jim vše vrátil. To je podle mě základ pro vztahy mezi lidmi a politickým vůdcem, kterého si zvolili," říká ruský prezident v reakci na otázku týkající se jeho vysoké popularity. Zároveň ovšem dodává, že se politik žádnými žebříčky nemůže nechat příliš ovlivňovat, protože potom to negativně ovlivňuje jeho další úsilí.

Vladimir Putin připouští, že má spoustu odpůrců doma i v zahraničí. Tvrdí, že konstruktivní kritika z řad jeho oponentů je pro něj naopak užitečná. „Máme právo hájit naše názory před těmito kritiky. Samozřejmě bychom tak ale měli činit v rámci platných zákonů," říká Putin. Za problém považuje ruský prezident skutečnost, že se některé odstředivé síly snaží dostat Rusko na dno pokaždé, když jsou některé z jeho klíčových součástí oslabeny. „Ne všichni oponenti Kremlu jsou samozřejmě pátou kolonou. To však neznamená, že mezi nimi skutečně nejsou jednotlivci, kteří za peníze prosazují v Rusku cizí zájmy," upozorňuje Putin.

Ruský prezident odmítá, že by nový zákon stavěl nevládní organizace na roveň cizích státních agentů. Obhajuje i tu pasáž zákona, jež omezuje zahraniční kapitálovou účast v médiích působících v Rusku. „Žádná země na světě s alespoň minimální sebeúctou nedovolí, aby byly na její půdě využívány peníze z ciziny pro ovlivňování vnitřního politického boje. Zkuste něco takového ve Spojených státech a skončíte ihned za mřížemi. Mají tam v tomto ohledu mnohem přísnější zákony než my tady," poukazuje Putin a dodává, že v USA vypadá vše důstojně a demokraticky. Pouze však prý do té doby, než se na některé aspekty americké demokracie podíváte do větší hloubky.

Putin připouští, že v Rusku existuje mnoho problémů, které je nutné vyřešit. Upozorňuje však také na to, že své problémy řeší každá země na světě. V Rusku je podle prezidentova názoru třeba pracovat na tom, aby byli schopni společně komunikovat i lidé s opačnými názory. Odmítá však, že by výsledná podoba „společenského morálního klimatu“ záležela především na něm. „Vy a vaši kolegové z média za stav společnosti rádi obviňujete někoho druhého. Přitom byste se nejdříve měli podívat sami na sebe," reaguje kriticky Putin.

Podle ruského prezidenta se média pouze soustřeďují na zisk, záměrně neinformují v pozitivním duchu a často onen kritizovaný marasmus naopak podporují. „Státní orgány to vše přitom sledují jako vnější pozorovatel a nijak do redakčních politik nezasahují. Z hlediska liberálních hodnot je to asi dobře. Výsledky toho však vidíme sami," říká Putin. Nesouhlasí s názorem redaktora, který naznačuje, že státní televizní kanály určitým způsobem informují o Ukrajině, aby se zavděčily jemu osobně. „To přece neznamená, že to všechno souvisí se mnou. Je naprosto falešná představa myslet si, že prezident rozhoduje o všem a vždy záleží jen na něm," odpovídá Putin.

Další otázka redaktora Itar-Tass se týká kultu osobnosti, který je podle jeho názoru v Rusku znatelný. Stačí prý, aby Putin ukázal prstem a „zítra budou znovu obnoveny gulagy“. V Grozném dokonce již existuje Putinova ulice. Podle redaktora stačí, aby Putin pozvedl obočí a projevy kultu osobnosti se rozšíří do všech ruských měst. „Ti lidé to dělají s těmi nejlepšími úmysly. V každém případě je příliš brzy na to, aby někde stavěli můj památník. Je před námi ještě mnoho práce a až budoucí generace snad mohou posoudit, jak jsme přispěli k rozvoji země," míní Putin.

Celý rozhovor v angličtině máte k dispozici ZDE.

V další pasáží rozhovoru Putin reaguje na skutečnost, že Západ jej osobně ani Rusko příliš nemilují. Připomíná svého předchůdce Borise Jelcina, který byl podle jeho názoru zpočátku na Západě velmi oblíbený. „Vše se ovšem změnilo ve chvíli, když se Jelcin ozval na obranu Jugoslávie. V tu chvíli se stal málem největším nepřítelem Západu. Vždy, když se Rusko staví na vlastní nohy a začne hájit své zájmy, Západ poté okamžitě reaguje nedůtklivě a podezřívavě," všímá si ruský prezident. Zároveň kritizuje fakt, že zatímco čečenští bojovníci často propojení s Al-Káidou byli Západem považováni za bojovníky za demokracii, proruští povstalci na východě Ukrajiny jsou automaticky považováni za teroristy.

Současný ruský prezident považuje za nespravedlivé, pokud Západ odsuzuje použití síly na straně proruských povstalců, ale na straně kyjevské vlády to prý nikomu nevadí. „Už za čečenské války jsme byli často káráni za nepřiměřené použití síly. A na Ukrajině jsou používány tanky, letecké systémy, těžké dělostřelectvo. Dokonce se na bojištích objevily už i kazetové bomby a balistické rakety. Kyjevskou vládu naproti tomu nikdo z použití nepřiměřené síly neobviňuje," stěžuje si prezident na dvojaké posuzování situace. „Je nám odpíráno hájit zájmy naše a zájmy lidí, kteří na východě Ukrajiny žijí," stěžuje si prezident.

Ruský prezident dále důrazně odmítá, že by Rusko byť jen uvažovalo o konfrontaci se Západem. „Něco takového skutečně nemáme zapotřebí. I v nastalé obtížné situaci musíme pouze dál realizovat náš program. A to i přesto, že ceny ropy klesají v prvé řadě proto, aby tím utrpěla ruská ekonomika. Podle našich expertů je to proto, že se zvýšila dodávka. Libye i Irák vyrábí více. I přesto, jaké jsou v těchto zemích problémy. Islámský stát prodává nelegální ropu na černém trhu v ceně 30 dolarů za barel. Některé z těchto kroků jsou ryze účelové. I v tomto důsledku klesá hodnota rublu. To však neznamená, že pokles cen ropy a sankce budou mít negativní důsledky jen pro nás," poukazuje Putin.

Anexi Krymu považuje Putin za strategické opatření. Do budoucnosti hledí ruský prezident s optimismem, protože pravda je podle jeho názoru na straně Ruska. „Všechno to nakonec skončí dobře. Jsme silnější, protože máme pravdu. Když Rusko cítí, že je v právu, tak je neporazitelné. Říkám to s naprostou upřímností. Nikoli proto, abych se chlubil. Nepostrádáme vnitřní jistotu, že postupujeme správnou cestou. V tom je skutečně naše hlavní síla," tvrdí odhodlaně Putin, ale také dodává, že on sám jistě není neomylný a drobných chyb se jistě dopustil. Odmítá je však blíže konkretizovat.

Putin také odmítá, že by měl snad prezidentskou funkci vykonávat do konce života. „Ne, to skutečně ne. Rusku by to uškodilo a já to ani nemám v úmyslu. Navíc ruská ústava nic takového ani nepřipouští. Uvidíme, jak bude vypadat situace. Ústava sice umožňuje mé znovuzvolení v roce 2018, ale to neznamená, že o to budu usilovat. Před námi jsou ještě čtyři roky a teď je na takové úvahy příliš brzy," vyjádřil se Putin k případnému pokračování v úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…