Velmi zajímavý průzkum nálad na východě Ukrajiny

22.03.2015 8:05

Kyjevský Mezinárodní institut sociologie provedl průzkum veřejného mínění v oblasti jihovýchodní Ukrajiny, ze kterého jasně vyplývá, že zdejší obyvatelé si přejí zůstat součástí země.

Velmi zajímavý průzkum nálad na východě Ukrajiny
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Rusové pořádají pro obyvatele Donbasu humanitární sbírky

Průzkum proběhl na konci minulého měsíce a osloveno při něm bylo 561 respondentů ze 124 obydlených oblastí. Obyvatelům Charkova, Oděsy, Chersonu a regionů Doněck a Luhansk byla prostřednictvím telefonického dotazu položena otázka, jak vidí budoucnost jihovýchodních oblastí Ukrajiny. Celých 33 % z nich odpovědělo, že by chtěli zůstat ukrajinskými občany a vše by se dle jejich mínění mělo vrátit do stavu, který existoval před začátkem stávajícího konfliktu.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Jen o dvě procenta méně respondentů soudí, že by jihovýchodní regiony měly i nadále fungovat v rámci Ukrajiny, ale měly by jim být poskytnuty širší pravomoci. Deset procent z oslovených zase soudí, že Ukrajina by se měla stát federálním státem, kde by Donbas získal status autonomní republiky. Pro úplnou samostatnost Donbasu a přilehlých oblastí se vyjádřilo jen jedenáct procent lidí. Oddělení od Ukrajiny a připojení k Rusku by potom uvítalo jen 7 % respondentů. Dalších 8 % prohlásilo, že ještě nejsou rozhodnuti, k jaké variantě se přikloní.

Únorový průzkum veřejného mínění ukázal, že dokonce i na území ovládaném separatisty lidé schvalují jedno z nabízených řešení, kdy budou i nadále ukrajinskými občany. Na druhou stranu jeden ze čtyř oslovených respondentů se vyjádřil v tom smyslu, že by měly zdejší regiony být plně nezávislé a šestnáct procent lidí zmínilo, že by přivítali připojení k Rusku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…