Velvyslanec Schapiro zuří kvůli Fajádovi. Češi prý povzbuzují teroristy! A Sobotka tvrdě kontruje...

04.02.2016 17:40

Velvyslanectví Spojených států, v jehož čele stojí ambasador Andrew Schapiro, velmi ostře kritizovalo rozhodnutí české vlády, která podle něj odmítla vydat do USA Libanonce Alího Fajáda a Chálida Marabího.

Velvyslanec Schapiro zuří kvůli Fajádovi. Češi prý povzbuzují teroristy! A Sobotka tvrdě kontruje...
Foto: redakce
Popisek: Setkání s velvyslancem USA Andrew H. Schapirem na Právnické fakultě UK v Praze

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) v rozhovoru pro páteční Hospodářské noviny uvedl, že podmínkou propuštění pěti Čechů bylo, aby se Fajád nedostal do rukou amerických vyšetřovatelů. "Pět lidí se sem vrátí v pořádku, pokud Fajád nebude vydán do Spojených států. Je to svázané," prohlásil. O diplomatické dohodě mezi oběma státy předtím spekulovala jen libanonská i česká média, úřady výměnu odmítaly potvrdit.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán uvedl, že se rozhodl nevydat Fajáda do Spojených států na základě povahy skutku, důkazů i zpravodajských informací, které ale nemůže zveřejnit. "Zákon předpokládá, že toto mé rozhodnutí v takovéto věci je rozhodnutím politickým a mezinárodně-politickým," řekl ministr. "Rozhodoval jsem se na základě celé řady věcí od zvážení povahy skutku a důkazů, až po určité informace zpravodajského rázu, které bohužel nemohu specifikovat," dodal. Mezi takové informace podle něj patří i to, zda měl na jeho rozhodnutí podíl fakt, že v Libanonu byla unesena pětice Čechů.

Rozhodnutí nevydat do USA Fajáda a dalšího muže s libanonským pasem Chálida Marabího tvrdě napadlo velvyslanectví Spojených států. Podle ambasády dvojici odmítla vydat vláda a pro takový verdikt neexistuje žádné ospravedlnění. Vážně tím utrpí spolupráce orgánů činných v trestním řízení obou zemí a pouze to povzbudí zločinecké skupiny a teroristy po celém světě, uvedlo velvyslanectví v tiskové zprávě. Tvrdí také, že Fajád a Marabí čelí v USA obžalobě z přípravy vražd zaměstnanců americké vlády či z pokusu použít protiletadlovou střelu.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) kritiku odmítl. Ministr Pelikán podle něj postupoval v souladu s českými zákony. Partneři České republiky by to měli respektovat, uvedl premiér. Během dárcovské konference pro Sýrii v Londýně dnes Sobotka novinářům řekl, že únos pěti Čechů v Libanonu je třeba důkladně vyšetřit. Je podle něj důležité zjistit, proč tam pětice vůbec jela a proč právě v takovém složení. Zprávy o výměně Fajáda za unesené Čechy nekomentoval. Řekl jen, že jeho vláda není vydíratelná.

Fajád byl v Česku držen ve vazbě od dubna 2014 a byl obviněn ze spolupráce s teroristy. Po žádosti Spojených států pražský vrchní soud v polovině loňského prosince potvrdil, že Fajád může být do USA vydán, stejně jako další dva spoluobvinění - Marabí a Faouzi Jaber. Trojice svou vinu i vydání odmítala. Mužům v USA hrozí až doživotí. Pelikán o osudu třetího obviněného zatím nerozhodl.

Pět Čechů zmizelo v Libanonu loni v červenci, na svobodě jsou od pondělka. Vládní airbus pro ně odletěl ve středu. Po příletu na vojenské letiště ve Kbelích zřejmě absolvovali zdravotní prohlídku. Čeká je i policejní vyšetřování, které má na starosti Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Kriminalisté tohoto útvaru podle Radiožurnálu prošetřují i to, zda si někdo z pětice nejel do Libanonu pro peníze.

reklama

autor: pas, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…