Velvyslanec Žantovský promluvil nejen o možném odchodu Británie z EU

30.08.2014 7:55

Velvyslanec ve Spojeném království Michael Žantovský odpověděl MF Dnes na otázky týkající se možného odchodu Británie z EU. Podle něj by to bylo velké neštěstí pro ni i pro Evropu. Prozradil také, že v důsledku chystaného referenda o nezávislosti Skotska se různé strany neoficiálně ptají na naše zkušenosti s rozpadem Československa.

Velvyslanec Žantovský promluvil nejen o možném odchodu Británie z EU
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Diplomat a politik Michael Žantovský v pořadu ČT Hyde park

Skotové již 18. září budou odpovídat na otázku: „Mělo by být Skotsko nezávislou zemí?“ Klíčovou otázkou je, jakou měnu by po případném odtržení od Británie nově vzniklá země používala. Český velvyslanec ve Velké Británii Michael Žantovský v rozhovoru pro MF Dnes prozradil, že neoficiálně se objevují dotazy na naši zkušenost s rozpadem Československa a na rozdělení koruny.

Michael Žantovský uvádí, že nikdy neřekl, že se na něj obracejí politici kvůli této zkušenosti. Náš postoj k referendu je prý čistě neutrální a v této debatě nejsme angažovaní. „Je ale pravda, že občas dostáváme neoficiální, nepolitické a neformální dotazy z té či oné strany na naši zkušenost. Je to celkem pochopitelné, protože my představujeme v nejmodernějších dějinách příklad pokojného a v zásadě úspěšného rozdělení země. Ale když na to odpovídáme, vždycky připomínáme, že každá situace je jiná, nelze automaticky přenášet zkušenosti z jedné země do jiné,“ říká velvyslanec.

Konkrétně je prý zajímá rozdělení měny. „My jsme se při rozdělení dohodli na měnové unii, která ovšem vydržela jen asi šest týdnů, než trhy samy rozhodly, že se obě měny budou vyvíjet divergentně,“ říká náš velvyslanec v Británii.

V rozhovoru pro MF Dnes také uvedl, že podle jeho názoru k rozdělení Británie nedojde. „Dlouho jsme se zdráhali vynést verdikt, ale v červenci na základě průzkumů veřejného mínění a dat, která jsme viděli, jsme se odvážili předpovědět, že k tomu nedojde. Pravda, od té doby došlo k určitému posunu směrem k rozdělení, ale ne tak razantnímu, aby to naši predikci měnilo. Otázka je, jestli se situace změní po druhé debatě, protože dle průzkumu Guardianu ji vyhrál první ministr Salmond v poměru 71:29, což je poměrně velký rozdíl. Nejsme neomylní, ale zatím stojím za naší předpovědí,“ říká Žantovský k výsledku chystaného referenda.

Cameron dává najevo, že pokud se EU změní, je pro setrvání Británie v Unii

Dalším velkým tématem v Británii je ovšem také rostoucí protiunijní nálada. „Samozřejmě něco jiného jsou některé výroky jednotlivých politiků, něco jiného média a veřejné mínění, kde jsou tyto nálady dost rozšířené, a něco jiného politika vlády. Premiér Cameron a jeho spolupracovníci dávají celkem jasně najevo, že upřednostňují, aby Británie setrvala v EU, pokud projde změnami, které považují za nezbytné,“ vysvětlil Žantovský. Doplnil, že tyto změny pro nás ani pro mnohé evropské partnery nejsou zásadní problém. „Třeba prohloubení společného trhu, pokračování deregulace, zvyšování konkurenceschopnosti. Jiné znamenají rozdílnost názorů. O tom mluvíme,“ říká ke své práci velvyslanec.

„Čím je člověk na světě déle, tím víc si dovede představit všechno,“ tak reaguje Žantovský na otázku, zda si dovede představit, že by Británie EU opustila. „Domnívám se, že kdyby Británie odešla z EU, tak by to bylo velké neštěstí pro ni i pro Evropu,“ říká překladatel a psycholog Žantovský. Británie by podle něj ztratila evropské zázemí a EU by zase přišla o jedinečnou perspektivu, kterou Británie díky své historii a velikosti představuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…