Velvyslanec, kterého narychlo evakuovali z Libye: Vládu tam nikdo nerespektuje, sám jsem nemohl vyjít na ulici

01.08.2014 19:54

O současné situaci v Libyi, která je na pokraji občanské války a v níž centrální vládu nikdo nerespektuje, mluvil v pátečním pořadu Interview ČT24 český velvyslanec v této severoafrické zemi Jan Vyčítal.

Velvyslanec, kterého narychlo evakuovali z Libye: Vládu tam nikdo nerespektuje, sám jsem nemohl vyjít na ulici
Foto: YouTube.com
Popisek: Záběr z videa z libyjského Tobruku

Popsal detaily evakuace, ke které došlo ve čtvrtek ráno. Poslední kapkou, která vedla k rozhodnutí o odchodu všech českých občanů z velvyslanectví v libyjské metropoli, byla informace o tom, že Tunisko chystá uzavření hranice s Libyí.

Češi prchali na letiště v pancéřových vozech

Protože v okolí mezinárodního letiště probíhaly prudké boje, odlet proběhl z vojenského letiště, které leží od toho mezinárodního pouhých třicet kilometrů. Nicméně situace u něj byla bezpečnější. Přesun na letiště probíhal ve třech pancéřovaných vozidlech, naštěstí nebyla, na rozdíl například od Britů, napadena. Češi letěli vojenským speciálem, letělo s nimi i jedenáct lidí ze švýcarské ambasády. Podobná kolegialita mezi diplomaty prý byla běžná, například Portugalci letěli se španělským letounem. Nyní zůstaly v Tripolisu čtyři diplomatické mise.

Na ambasádě zůstali jen místní zaměstnanci, kteří budou objekt kontrolovat.

Ani před tím nebylo působení českých diplomatů na ambasádě v Tripolisu žádný med. „S diplomatem je přítomen vždy ochranný tým. Neexistují volné procházky po městě, veškerý volný čas se trávil v areálu ambasády, což byl čtyřpatrový dům se dvěma metry kolem. Bylo to takové fešácké vězení,“ popsal velvyslanec.

Milice nedovolily premiérovi odletět z letiště

Podle něj je důvodem vyhrocené situace v Libyi neexistence institucí. „Byli tu dva premiéři, teď jsou tu dva parlamenty. Vláda je skupina x osob, které jsou jmenovány, ale nikdo ji nerespektuje. Když chtěl premiér odletět do Tobrúku, místní milice mu v tom zabránila,“ podotkl diplomat.

Připustil, že Libye se už stala základnou teroristů, objevují se tu sebevražedné útoky, které se tu dříve nevyskytovaly. Běžní Libyjci zemi opouštět nechtějí, chtějí ale žít ve vlasti v klidu. Proto prý právě dnes proběhla v hlavním městě velká demonstrace proti všem, kteří v Libyi válčí.

V zemi nyní prý všichni čekají, že nový parlament a nová vláda podřídí milice - každé město prý má své, které ústřední vládu nerespektují - svému vlivu.

Podle Vyčítala je ale stále možné, že z Libye se stane druhá Sýrie. „Bohužel, nyní je možné v Libyi úplně vše.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…