Velvyslanec radí syrským demokratům. V boji proti útlaku by se prý měli inspirovat u nás

02.12.2015 18:09

Český velvyslanec v Belgii Jaroslav Kurfürst se na webu euobserver.com zamyslel nad historickou spojitostí mezi bývalým Československem a současnou Sýrií. Československé cizinecké legie byly podle něj totiž zcela zásadním faktorem pro záchranu naší země, a mohlo by to tak být i právě v případě Sýrie.

Velvyslanec radí syrským demokratům. V boji proti útlaku by se prý měli inspirovat u nás
Foto: M.Kutilová
Popisek: V kurdském městě v Sýrii Kobaní

„Země známá z politologických knih jako hrdina několika složitých momentů dvacátého století, Československo, by mohla být inspirací pro současnou situaci v Iráku a Sýrii,“ píše velvyslanec a vysvětluje, že jednou z hlavních hybných sil počátku samostatného československého státu byly právě cizinecké legie tvořené emigranty bojujícími za svobodu svojí země.

„Československé legie byly instrumentální k získání nezávislosti v roce 1918 v bojích na ruské, francouzské a italské frontě,“ tvrdí a dodává, že jejich potomci byli také těmi, kdo bojovali ve druhé světové válce proti nacismu.

„V historii Evropy lze těžko najít masivnější migrační vlny než současný tok lidí plynoucí hlavně ze Sýrie a Iráku,“ píše Kurfürst a dodává, že většina z nich jsou mladí muži snící o návratu domů a poznamenává onu ironii, že místo aby bojovali doma, povětšinou přečkávají v bývalých kasárnách různě po Evropě.

Následně si pokládá dvě otázky. Tou první je, jak zastavit Daeš, neboli ISIS, a druhou, jak předejít stejné situaci, která nastala po sesazení vůdců Iráku či Afghánistánu. „Jedna věc je jasná. Abychom dosáhli míru v Sýrii a Iráku, nepůjde to bez boje,“ píše velvyslanec a dodává, že je sice dobře, že existuje koalice pro boj proti Daeši, bude však třeba Syřanů a Iráčanů samotných, aby šlo dosáhnout míru.

Celý text zde

„Zatím přišel letos do Evropy téměř milion lidí, převážně ze Sýrie a Iráku. Dvě procenta z nich jsou 20 000. Kdyby bylo 20 000 lidí ochotných osvobodit svou vlast, s touhou vybudovat lepší budoucnost pro svoje děti, šlo by již o podstatnou sílu,“ píše Kurfürst, s tím, že kdyby tito lidé měli podporu koalice proti terorismu a sil, jež chtějí porazit zlo, a ne jen sledovat vlastní zájmy, byla by situace zcela jiná.

„Nebude jednoduché to sestavit. Nebylo by to však poprvé v historii, co se nám podařil nějaký zázrak,“ píše Kurfürst a připomíná Václava Havla a těžkosti, se kterými se potýkal náš někdejší prezident při prosazování své politiky.

„Myslím si, že není na škodu občas připomenout lidem žijícím v totalitních státech, i nenápadně, že oni sami mohou udělat něco pro svoji domácí situaci místo toho, aby z ní utíkali. Pokud budu požadovat po lidech ze Západu, aby nepřemýšleli jen nad svými vlastními zájmy a chovali se tak, jak by se měli chovat všichni – tedy že jsme všichni zodpovědní za osud celé společnosti – tak nevidím důvod, proč bych nemohl to samé požadovat od lidí žijících v totalitních zemích,“ cituje Kurfürst Havla a dodává, že bez Syřanů samotných mír nebude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…