Ven ze špitálů! Covid v Česku: Šíří se vážná informace

20.10.2020 9:47

Jak stále prudce rostou čísla lidí nově nakažených koronavirem, do nemocnic přicházejí noví covid pacienti, kteří potřebují lékařskou péči. Současně rostou počty nakažených zdravotníků, takže ubývá personál, který se o nemocné stará. Zahradní architekta Dana Makrlíková, poslanec Václav Klaus mladší (Trikolóra) a předseda České stomatologické komory Roman Šmucler však upozorňují, že zásadní problém může být skryt někde jinde. Česko podle nich neumí vyřešit jeden zásadní problém...

Ven ze špitálů! Covid v Česku: Šíří se vážná informace
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Dana Makrlíková, někdejší radní ČT a bývalá redaktorka zpravodajství ČT i dalších médií, kroutí hlavou nad čísly, která létají vzduchem. Pár jich položila na stůl a přidala otázku, zda opravdu hrozí kolaps nemocnic, o kterém se mluví v souvislosti s koronavirem.

Anketa

Souhlasíte s nařízením nosit roušky venku?

57%
43%
hlasovalo: 15305 lidí

„Jsou věci, které mi nejsou jasné... podle Wikipedie má Thomayerova nemocnice 1600 lůžek, ředitel nemocnice říká, že je tam 97 covid pacientů, 40 % by tam nemuselo být, jen je nemohou vrátit do domovu důchodců... Motol má 2200, Bulovka 1000, Střešovice 600, Vinohrady 1600, Ikem 320, Karlák 1900 (data z Wikipedie),“ upozornila Makrlíková, která by chtěla vědět, jak je to tedy doopravdy s přeplněností nemocnic.

Jedním dechem dodala, že stát musel počítat s tím, že přijde druhá vlna koronaviru a měl se na ni připravit, měl dopředu říci, kde postupně vezme covidová lůžka, budou-li třeba a měl finančně motivovat zdravotníky a tím personálně posílit zdravotnictví u něhož bylo jasné, že ho koronavirus zatíží.

„A další věc, podle statistik denně na nemoci oběhových cest (viz tabulka) zemře 134 lidi... na chřipku ročně zemře 1500-2000 lidí... ještě nemáme u covidu roční data... bude to tak šílené, jak nás politici a média přesvědčují... bude někdy vystaven účet covid za všechny předražené státní zakázky bez výběrového řízení za nouzového stavu? Vidím příliš mnoho nejasností... držme si pěsti, ať nás místo covidu nezabijí nebo zcela nezničí následné celorepublikové psychické i ekonomické deprese,“ napsala Makrlíková. 

Přidala tabulku Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR, kterou uveřejnil server Seznam zprávy. Ukazuje nejčastější příčiny úmrtí v České republice v roce 2018. Na nemoci oběhové soustavy zemřelo před dvěma lety den co den v průměru 134 lidí. Na onkologické onemocnění zemřelo 77 lidí.

Hrozí kolaps nemocnic?

Ředitel již zmíněné Thomayerovy nemocnice Zdeněk Beneš v rozhovoru pro server Novinky.cz varoval, že počty covidových pacientů rychle narůstají a nemocnice jim své kapacity uvolňuje postupně.

V současné době máme 97 covid pozitivních pacientů, bohužel ale ta čísla velmi rychle narůstají. Počet lůžek navyšujeme postupně, podle toho, jak pacienti přijíždějí. Nemůžeme si dovolit luxus, abychom tu měli prázdná lůžka. Museli jsme zredukovat plánované operace, ta oddělení ale dál běží a akutní péče o tyto pacienty je stále zachovaná. Nepřipadá v úvahu, aby pacienti, kterým by hrozilo nebezpečí z prodlení, nebyli odoperováni,“ uvedl Beneš.

Řadu lůžek ale blokují starší pacienti, kteří už jsou v podstatě vyléčení, ale stále vykazují covid pozitivitu, takže nelze dovolit, aby se vrátili např. do domovů důchodců. Tito pacienti by podle jeho názoru mohli už ležet jinde, protože už nepotřebují péči zdravotní, nýbrž péči sociální.

Nemocnice má ale ještě další problém. Počty covid pozitivních a nemocných rostou také mezi lékaři a zdravotními sestrami, takže klesá počet zdravotníků, kteří se mohou starat o nemocné. A nejde jen o zdravotníky.

Pro nás by v tuto chvíli byla každá pomocná ruka určitě dobrá. Od mediků, zdravotníků, kterým je nad 18 let, ale třeba i z řad široké veřejnosti, to znamená úklid, nějaké technické práce, cokoliv, protože samozřejmě těch lidí nám ubývá i z technického personálu,“ doplnil ředitel.

Na to, že část covidových lůžek je obsazena lidmi, kteří jsou ze zdravotnického hlediska v podstatě vyléčeni, leč stále covid pozitivní, a nemají kam jít, protože žijí kupříkladu v domovech pro seniory, kam se jako covid pozitivní nemohou vrátit, aby nenakazili další klienty domovů, reagoval i předseda Trikolóry.

„Jiná věc je, že obrovská část lidí v nemocnicích (někteří ředitelé nemocnic hovoří o polovině) - jsou "pozitivní" staří lidé, kteří nejsou vážně nemocní, ale nechtějí je přijmout zpět jejich domovy důchodců, dokud nebudou negativní," napsal předseda Trikolóry Václav Klaus mladší.

Hrozí kolaps českých nemocnic?

Tématu se dotkl také prezident České stomatologické komory Roman Šmucler, který na sociální síti napsal, že nelze vyhlašovat celoplošnou karanténu pro prakticky celou republiku jen proto, že někdo neumí z nemocnic do jiných zařízení přesunout v podstatě vyléčené, ale stále covid pozitivní občany.

„Nejde mít ale lockdown a zničenou zemi kvůli tomu, že neumíme odsunout z nemocnic zdravé, leč pozitivní, nebo, že zdravotníci nemají pořád v nemocnicích ochranné prostředky. Pak jsou v karanténě (pozitivní bez respirátoru) anebo dokonce nemocní. Oni za to nemohou...“ napsal Šmucler.

Hrozí kolaps českých nemocnic?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…