Venkov za covidu: Tenkrát se vykradly desítky baráků, nemyslitelný. A teď...

17.02.2021 9:21

Malé a střední podnikání skomírá, konstatoval populární youtuber Bratříček. „Tady se otevírá Pandořina skříňka. Nikdy jsem si nedokázal představit, že pár set tisíc lidí přijde o příjem, zatímco zbytek republiky pojede,“ varuje. Ztráty budou mít například korporace, které pronajímají kanceláře v Praze.

Venkov za covidu: Tenkrát se vykradly desítky baráků, nemyslitelný. A teď...
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Český youtuber Bratříček

Bratříček připomenul, že to za chvíli bude rok od doby, co pandemie přišla i do Čech a byl vyhlášen nouzový stav. Uznal, že jeho pohled nebude objektivní a dodal, že vyslechl opravdu hodně pohledů na věc od různých lidí. Také přiznal, že se mýlil, epidemii zpočátku nepovažoval za důležitou věc. Jeho samotného se prý nedotkla.

Anketa

Skončí letošní ,,covidová zima" celonárodní tragédií?

76%
24%
hlasovalo: 5499 lidí

Má pocit, že se zatajují informace, stejně jako za komunismu, ale dodal, že to není fenomén pro Česko exkluzivní a připomenul zatajování stavu epidemie v New Yorku. A i když nouzový stav končí, nastává podle něho období bídy. „Očkování zatím nemá žádný efekt, speciálně ne u nás, optimismus, který vyvolává jeho existence je naprosto bezpředmětný, protože vůbec nevíme, jaký bude efekt toho očkování,“ řekl. Jaký efekt má pandemie na byznys, je prý schováno pod kobercem kvůli tomu, že v jedné části světa se nové peníze natiskly, v druhé vypůjčily. A kritizoval ty, kteří si myslí, že něco takového nebude mít žádný vliv.

„Co já vidím po tom roce je skomírající malé a střední podnikání,“ řekl a dodal, že už se nejedná o několikaměsíční výpadek, ale roční. „Tady se otevírá Pandořina skříňka. Nikdy jsem si nedokázal představit, že pár set tisíc lidí přijde o příjem, zatímco zbytek republiky pojede,“ doplnil s tím, že situace je jiná než ve válce, ve které se zastaví celá země.

„Tady v okolí se trochu zvýšila kriminalita. Není to tak špatná zima, jako pamatujeme po roce 2008 a ani nevím, zda to bylo způsobené finanční krizí, prostě tenkrát se tady kradlo mnohem víc. A pak byl klid dobrejch 5–6 let, možná i víc,“ konstatoval Bratříček. Pachatele prý pozavírali. „Vykradlo se tady několik desítek baráků, což je nemyslitelný,“ doplnil s tím, že na vesnici je kriminalita něco jiného než ve městě. Dle jeho názoru skončila urbanizace a život ve městě už nenabízí žádné komparativní výhody, takže se lidé stěhují zpátky na venkov. Což také vede k inflaci cen pozemků. Také řekl, že klesá poptávka po službách ve městech a bude trvat roky, než se turismus vrátí na stejnou úroveň.

Věnoval se fenoménu home office; uvedl, že pro lidi zvyklé na práci v kancelářích byl přechod těžký. „Ale po půl roce si zvyknete. A ten barák a byt se stanou vaším kanclem,“ dodal. „Člověk si zvykne i na oprátku,“ přitvrdil v přirovnáních a mínil, že i to bude mít svůj efekt. „Všude vyrostla hromada skleněnejch, hnusnejch, vodpornejch, klimatizovanejch, předraženejch open spaců (typ kaceláří – pozn. red.), které jsou geniální v tom, že si tam kapénky viru létají, jak se jim zachce,“ popsal prostředí v Praze a dodal, že teď všichni dělají kancelářskou práci z domova včetně státních byrokratů. Firmám tak dojde, že platit nehorázné nájmy nedává smysl a trh s těmito nemovitostmi projde korekcí. To ovšem bude znamenat, že tratit budou obrovské korporace, které tato místa provozují.

Bratříček doufá, že na vesnicích dojde k renesanci, aby na nich byla správná úroveň služeb. „Aby vypadala upraveně, ne jako vymírající skanzen. Do velkejch plechovejch baráků se všichni nastěhujeme a budeme poslouchat, jak močíme,“ komentoval kvalitu staveb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …