Vepřové? Zrušeno. V Rakousku se rozhodli být hodní na muslimy

11.09.2017 7:11

Rakouské vzdělávací instituce se rozhodly vycházet vstříc muslimským žákům. Po vyřazení vepřového z jídelníčku ve školce v Amstettenu se k témuž kroku rozhodla základní škola ve Vídni.

Vepřové? Zrušeno. V Rakousku se rozhodli být hodní na muslimy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jídlo, ilustrační foto

V rakouské populaci tvoří muslimové podle oficiálních odhadů ministerstva vnitra téměř deset procent. Ve Vídni, Salzburgu, Innsbrucku či Štýrském Hradci a dalších větších metropolích je potom podíl muslimských přistěhovalců ještě vyšší. Tato skutečnost je znatelná zejména v mateřských školách a školkách, kde děti z Turecka, Sýrie nebo Afghánistánu tvoří třetinu i více. To s sebou přináší z pohledu rakouského obyvatelstva nepochopitelné ústupky.

Před několika málo dny redakce serveru ParlamentníListy.cz informovala o rozhodnutí vedení mateřské školky v Amstettenu, které z jídelníčku odstranilo pokrmy z vepřového. Tento krok vzbudil u rodičů rodilých rakouských dětí značné pobouření. Příliš se to potom škola u nich nevyžehlila ani vysvětlením, podle kterého „školku navštěvují také žáci z jiných kultur“, a je proto třeba se přizpůsobovat jejich náboženským i jiným zvyklostem.

Anketa

Který premiér země Visegrádu je nejlepší?

hlasovalo: 12783 lidí

Ačkoli kontroverzní rozhodnutí vedení školky ostře kritizoval zástupce starosty města i další lokální politici, radní pro sociální oblast konstatoval, že sestavení jídelníčku je plně v kompetenci ředitele školky a úřady do celé záležitosti nemohou zasahovat. Zjištění rakouské zpravodajské televize oe24 TV dokazuje, že podobné ústupky majoritní společnosti vůči muslimské menšině nejsou žádnou výjimkou.

Další takový případ se ve stejnou dobu odehrál na základní škole v jedenadvacátém vídeňském obvodu Floridsdorf. Oe24 TV se dostala k oficiálnímu dokumentu školy, kde rodičům píše, že ve školní jídelně se již nebude nabízet vepřové. Dokument předal televizi otec jednoho chlapce, který školu navštěvuje. „Já chci, aby můj syn mohl jíst třeba vepřový řízek. Nikomu samozřejmě nenutím, aby jej musel jíst taky. Nicméně my se ve vlastní zemi přece nemusíme přizpůsobovat ostatním,“ uvedl nejmenovaný muž.

Škola však své rozhodnutí považuje za správné a nevidí na něm nic špatného. „Jde o logistický problém s výdejem jídel v poměrně krátkém časovém horizontu. V neposlední řadě je ale mezi našimi žáky více než 60 % muslimů. Nicméně jsem připravena se opět setkat se zástupci rodičů a najít oboustranně přijatelné řešení,“ přislíbila na dotaz oe24 TV ředitelka ústavu Gabriele Gellnerová.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…