Věra Jourová v šoku: Vymazali Trumpa. EU to jen tak nenechá

20.01.2021 14:00

„Nestačila jsem koukat na to, co se v Americe děje. Nejdřív vypnuli americké televize prezidenta Trumpa při projevu, teď jsme byli svědky rozhodnutí platforem,“ kritizuje místopředsedkyně Evropské komise (EK) Věra Jourová zcenzurování amerického prezidenta Donalda Trumpa na sociálních sítích. „Je to okamžik pravdy. Vyšlo najevo, kdo může někoho vypnout a umlčet. Je nejvyšší čas, abychom přišli s pravidly, která umožní větší vhled do toho, co se děje na sociálních sítích a která umožní zakázat cenzuru,“ pokračovala v pořadu Interview Plus Českého rozhlasu. Prý nechce, aby se „kalifornské právo importovalo do Evropy“. Vyjádřila se i k Číně a k vakcínám.

Věra Jourová v šoku: Vymazali Trumpa. EU to jen tak nenechá
Foto: TV Prima
Popisek: Věra Jourová hostem Partie na TV Prima

Jourová se úvodem vyjádřila k výpadku dodávek vakcín od společností Pfizer a BioNTech. Snížení dodávek vakcín proti koronaviru vidí jakožto velký problém. „Komise nasmlouvala dostatečný počet vakcín, které mají výrobci dodávat a státy přijímat, očkovat a jet podle plánu,“ řekla. Šéfka komise Ursula von der Leyenová prý kvůli snížení dodávek vakcín volala i šéfovi Pfizeru.

Výpadek je pouze týdenní. Od 15. února bude Pfizer naopak dodávat zvýšené dávky do celé Evropy včetně Česka. Původně mělo tento týden dorazit do Česka 93 600 vakcín, takže by se do země po avizovaném zúžení dodávky mohlo dostat necelých 75 tisíc očkovacích dávek.

Nyní je kromě jmenované látky Evropa závislá ještě na vakcíně od Moderny, dle Jourové však lze koncem ledna již očekávat schválení třetí vakcíny od firmy AstraZeneca, která má mnohem jednodušší uchovávání. Delší schvalování třetí očkovací látky prý závisí na délce atestace: „Evropští občané mají různé pochybnosti, proto je musíme rozptýlit.“

Dodávky mají nyní záviset zejména na výrobních kapacitách producentů. „Vyrábět vakcínu, to není jako vyrábět jablečný mošt,“ podotkla místopředsedkyně Evropské komise.

Do konce března se podle komise má naočkovat nejméně 80 % zdravotnického personálu a pracovníků v sociálních službách. Do konce září pak chce EK mít naočkováno 70 % populace Evropské unie. Vše se podle Jourové začne zrychlovat.

Smlouvy o vakcínách Evropská komise zveřejňovat nebude. Jediná firma, jež je ochotna na uveřejnění smluv v omezeném režimu přistoupit, je prý akorát CureVac.

Eurokomisařka se vyjádřila i k nové dohodě o investicích, kterou na přelomu loňského a letošního roku uzavřeli vyjednavači Evropské unie a Číny. „Ignorovat Čínu by bylo krátkozraké,“ míní. Čína podle ní bude v několika oblastech spolupracovník, ale i zároveň rival.

Součástí dohod má být zavázání Pekingu o zřeknutí se nucené práce. Proč by měla země podvolit a od neblahých praktik upustit, by dle Jourové měla být vysoká míra obchodu s EU.

Evropská komise má dle ní i „paralelní nástroje“, prostřednictvím kterých může tlačit na Čínu, aby lidská práva dodržovala. Eurokomisařka tak nesmetla ze stolu, že bychom se zemí měli investiční dohodu a zároveň bychom na ni uvalili sankční režim.

Další země, se kterou by EK a Jourová viděla navázání nových vztahů, mají být Spojené státy po inauguraci prezidenta Joea Bidena.  

Ve spojení s tamním děním Jourovou pobouřilo rozhodnutí několika sociálních sítí cenzurovat končícího amerického prezidenta Donalda Trumpa, kdy mu byly smazány účty na několika z nich. „Je to okamžik pravdy. Vyšlo najevo, kdo může někoho vypnout a umlčet. Je nejvyšší čas, abychom přišli s pravidly, která umožní větší vhled do toho, co se děje na sociálních sítích a která umožní zakázat cenzuru a praktiky, kdy internet nebude moci být používán všemi stejným způsobem,“ varovala.

Co je nelegální obsah a co ne by podle ní neměly určovat sociální sítě typu Facebook, nýbrž zákon. Ten má být celoevropský. „Ten americký případ, to je memento i pro Evropu,“ upozornila dále.

Zákon by měl regulovat největší korporace, ty však mají sídlo zejména v Americe. „Nechci, aby se kalifornské právo importovalo do Evropy,“ odmítá eurokomisařka.

Jourová podle svých slov byla ve Spojených státech na svých cestách obviňována z omezování svobody slova, když ukázala, že u nás jsou trestní zákoníky, které některý nelegální obsah limituje, nyní se však nestíhá divit. „Pak jsem nestačila koukat na to, co se v Americe děje. Nejdřív vypnuly americké televize prezidenta Trumpa při projevu, teď jsme byli svědky rozhodnutí platforem. To vše se děje na základě jejich vnitřních pravidel. Mají větší sílu než zákon… To nemůže fungovat,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…