Věřících podle statistik stále ubývá. Ale zato mají více dětí

27.03.2014 12:40

Věřících lidí v České republice podle statistických údajů ubývá. Situace se však může časem změnit, protože věřící lidé mají více dětí než ženy bez vyznání. Rovněž více preferují svatbu a tradiční rodinný model před neformálním partnerským soužitím. Data pocházejí ze sčítání lidu v roce 2011.

Věřících podle statistik stále ubývá. Ale zato mají více dětí
Foto: Martin Kovář
Popisek: Arcibiskup Duka s kadidlem

V desetimilionovém Česku se k náboženské víře v roce 2011 přihlásilo 2,1 milionu lidí, z toho 1,46 milionu ke konkrétní církvi. Ještě v roce 2001 to přitom bylo 3,2 milionu a v roce 1991 4,5 milionu. Na druhou stranu ale roste zájem o víru mezi mladými lidmi, zejména vysokoškoláky. S tím koresponduje i nárůst prorodinných postojů.

Vztah mezi vírou a pozitivním pohledem na rodinu se projevuje i nižším počtem bezdětných žen mezi věřícími. Ty navíc mají více dětí. Patrné je to zejména v kategorii žen s třemi nebo více dětmi, do které z žen bez náboženské víry spadá pouhá jedna desetina, kdežto věřících dvakrát tolik. A mezi příslušnicemi církve římskokatolické se dokonce blíží čtvrtině.

Důvodem je podle serveru Novinky.cz zdůrazňování rodiny, společné všem náboženstvím. Věřící lidé zůstávají méně často svobodní a jejich manželství bývá stabilnější. Experti na rodinu však zdůrazňují, že v tomto případě je důvodem nepřípustnost rozvodu, a statistika tedy nic neříká o tom, jak je manželství šťastné. Na druhou stranu se ale snaží o nalezení řešení manželských problémů a obecně ke vztahu přistupují tolerantněji.

Procento věřících se liší i regionálně. Zatímco na Moravě jednoznačně deklaruje své náboženské postoje třetina obyvatel, v Čechách je to pouhých 15 procent.

reklama

autor: jav

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…