Věříte proruské propagandě? Máte zatemněné mozky, soudí expert z Evropských hodnot

27.05.2016 11:25

Proč část lidí u nás i dvacet šest let po sametové revoluci věří proruské propagandě? Na tyto a další související otázky odpovídal v rozhovoru, který poskytl serveru Student.e15.cz, Roman Máca z think-tanku Evropské hodnoty. Máca se zde specializuje na prokremelskou propagandu.

Věříte proruské propagandě? Máte zatemněné mozky, soudí expert z Evropských hodnot
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace na podporu Ruska a proti válce na Ukrajině

Jak uvádí Máca, ruské a proruské dezinformační kampaně cílí především na osoby, které formulují svůj pohled a názor na základě emocí. „Racionální uvažování a logika věci tak jde často stranou. Problém je také v nedostatečné mediální gramotnosti a v principu, že v záplavě mnoha různých informací někteří lidé, a není jich málo, věří v podstatě pouze tomu, čemu věřit chtějí a co zapadá do jejich pohledu na svět,“ uvedl.

  • Celý text je ZDE

Mnoho čtenářů také často nerozlišuje, odkud daná informace pochází, zda ze seriózního média či z média alternativního s pochybnou strukturou. „Objektivní zpravodajství neznamená to, že médium bude publikovat pouze takové informace, se kterými souhlasím. To si řada lidí neuvědomuje,“ upozornil Máca.

Lidi sdílející nějakou lživou informaci z proruských webů je často nemožné i přes jasné důkazy přesvědčit, že to, co čtou nebo sdílejí, je lež. Přitom se často jedná o vzdělané lidi. „Zde opět hraje významnou roli emoční stránka věci, kdy je s takovým postojem jedinec osobně identifikován nehledě na objektivní skutečnost. Emoce tak zatemňují mozek a racionální uvažování jde stranou. Dotyčný tak jinou alternativu výkladu i přes sebelepší argumentaci protistrany jednoduše nepřijme, protože ji přijmout nechce. A snažit se přesvědčit přesvědčené je marnou snahou a ztrátou času a energie,“ vysvětlil Máca.

Jako vhodnou cestu k boji s proruskou propagandou vidí Máca zvyšování mediální gramotnosti a obecně aktivního zájmu o společenská témata, respektive budování občanské společnosti. Jako nevhodnou vidí cenzuru, pokud dané iniciativy neporušují zákon.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …