Veselé klimatické Vánoce! dělá si srandu český komentátor

24.12.2019 14:30

Veselé klimatické Vánoce, píše na serveru Info.cz Marek Kerles. Zamýšlí se totiž nad tím, zda je možné v dnešní době slavit Vánoce tak, aby to nemělo negativní vliv na klima.

Veselé klimatické Vánoce! dělá si srandu český komentátor
Foto: Repro Youtube
Popisek: Klimatická aktivistka Greta Thunbergová

Jedna věc jsou podle Kerlese globální „klimatická“ opatření, a druhá pak příspěvek, kterým by se svého dílu odpovědnosti za celosvětové klima mohl chopit každý konkrétní jednotlivec. „Existuje řada lidí, ochotných omezit se kvůli snaze o snížení emisí skleníkových plynů ve všem možném, od automobilismu až po létání. Ale skutečná hodina pravdy? Jedině Vánoce! Právě o těchto svátcích se totiž rozhoduje o tom, kdo to s bojem za záchranu klimatu myslí vážně, a kdo jen blafuje,“ poznamenává Kerles.

V té souvislosti si všímá situace v sousedním Německu, kdy se jen za první svátek vánoční zvedne oproti běžnému zimnímu dni spotřeba elektřiny v Německu o čvrtinu. A poukazuje i na vánoční trhy v Mnichově nebo v Drážďanech plné barevných žárovek. 

„Už měsíc před Vánocemi Němci stejně jako Češi vyšlou miliony objednávek do čínských a dalších zahraničních e-shopů, které obratem posílají letadly a loděmi tisíce tun elektroniky, oblečení a dalšího spotřebního zboží. Jak kolosální ekologickou stopu přepočtenou na emise za sebou tento způsob dopravy zanechá, není třeba zdůrazňovat. O milionech tun obalů a dalšího odpadu nemluvě,“ podotýká také Kerles a poukazuje na skutečnost, že Vánoce jsou zcela otevřeně světovým svátkem konzumu. „Na Vánocích vydělají všichni. Přepravci, obchodníci, výrobci potravin, umělci i hospodští, celá ekonomika, celé země. Ani němečtí politici, včetně Zelených, proti tomu neprotestují, natož aby něco zakazovali," dodal.

„Jak to ale jde dohromady s deklarovanou snahou o zastavení klimatických změn? Média i některé ekologické organizace vymyslely zcela unikátní pojem ‚klimafreundliche Weihnachten‘, tedy něco jako ‚Vánoce přátelské ke klimatu‘. Co to znamená? Jedná se údajně o takové svátky, při nichž člověk sice svítí, peče, vaří, nakupuje a pořizuje dárky, tedy chová se zcela konzumně, ovšem zároveň po sobě zanechává co nejmenší ekologickou stopu,“ dodal Kerles. Je však těžko představitelné, že by někdo Němcům zakázal nakupovat. 

„To by byl totiž zásadní ekonomický problém nejen pro Německo, ale i pro řadu dalších zemí, včetně (a možná zejména) Česka. Je tedy celý ten rozpor mezi rostoucí spotřebou a snahou o omezení produkce skleníkových plynů vlastně řešitelný? Je vůbec možné zastavit klimatické změny za předpokladu, že se zároveň nezastaví nebo alespoň nezpomalí spotřeba? Příklad německých Vánoc každopádně ukazuje, že tato otázka stojí minimálně za zamyšlení,“ uzavřel komentátor.

A k svátkům přeje také Evropská komise na svém Twitteru. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…