Veselo kolem Úsvitu: Do hry zatažen Andrej Babiš a další mocný muž. Ti, co odcházejí od Okamury, svědčí o tom, jak se prý choval

11.02.2015 8:05

Úterní napjaté dění v klubu hnutí Úsvit je hlavním tématem středeční MF DNES. Ta popisuje dění jako vzpouru proti předsedovi Tomiu Okamurovi. Do hry měl podle deníku výrazně vstoupit i bývalý šéf Věcí veřejných a exministr dopravy Vít Bárta. Sami lidé od Okamury ale přicházejí s úplně jiným výkladem událostí.

Veselo kolem Úsvitu: Do hry zatažen Andrej Babiš a další mocný muž. Ti, co odcházejí od Okamury, svědčí o tom, jak se prý choval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Za vzpourou minimálně deseti poslanců podle deníku stojí předseda poslaneckého klubu Marek Černoch. Vít Bárta ovšem nemá být tím, kdo za „pučem“ proti Okamurovi stojí. Naopak Bártu oslovili lidé, kteří stojí za Okamurou – bývalý místopředseda Úsvitu Jaroslav „Večerníček“ Novák a sesazený šéf poslaneckého klubu Radim Fiala. Ti se s ním měli v úterý (už po nočním zasedání poslaneckého klubu, kde vzpoura proti Okamurovi vypukla) sejít a žádat jej, aby zpět na Okamurovu stranu přetáhl poslance Davida Kádnera a Olgu Havlovou, kteří jsou stále členy „jeho“ strany Věci veřejné. Zatím má prý Okamura na své straně pouze Fialu a váhají poslanci Pražák a Holík. Ostatní členové poslanecké frakce podpořili Černocha.

Ten na klubu předložil tzv. „integrační strategii“, podle které se mělo do nově utvořené strany shromáždit vše, co doposud figurovalo pod hlavičkou Úsvitu. Členy hnutí totiž byli pouze čtyři poslanci, několik dalších formálně spadalo pod Věci veřejné, ale většina klubu byla nestranická. Poslancům začínalo vadit, že nemohou ovlivňovat fungování samotného hnutí, a proto prosadili koncept vzniku tradiční strany s jasnými vnitřními mechanismy.

„My chceme stranu, která je otevřená členské základně i dalším stranám, které by s ní chtěly spolupracovat. To se za Tomia nedělo,“ povzdechl si sám Marek Černoch. „Dost dlouho jsme ho tolerovali a bohužel slepě poslouchali. Už to ale přesáhlo únosnou mez,“ dodal jeho kolega Karel Fiedler.

Sám Tomio Okamura ale přišel s úplně jiným výkladem úterních událostí. Podle něj se jednalo o připravovanou akci, pravděpodobně organizovanou jinými sněmovními subjekty. Konkrétně Okamura jmenoval hnutí ANO.

Okamura v rozhovoru pro Aktuálně.cz nejprve odmítl, že by s „pučisty“ jakkoliv spolupracoval. „Já zůstávám v Úsvitu, nejsem podrazák, přeběhlík ani zrádce. Dál zastávám přímou demokracii, která v jejich programu úplně chybí,“ připomněl Okamura a položil si otázku, proč nové straně z programu najednou vypadlo hlavní programové motto Úsvitu, pod kterým všichni byli zvoleni.

Celý rozhovor s Tomio Okamurou ZDE

Pak si zaspekuloval, že na rozvratu Úsvitu, respektive na několika nových poslancích, by mohl mít zájem Andrej Babiš, který by tak „přeskočil“ ČSSD a měl nejpočetnější poslanecký klub. „Víme, že když hnutí získá pět poslanců navíc, tak je velká šance, že Andrej Babiš bude jmenován premiérem,“ přemítá.

„Já se zrádci a pučisty spolupracovat nemůžu. Člověk, který vás jednou zradí nebo podrazí, už to má v sobě zakódované a udělá to kdykoliv znovu,“ dodal předseda Úsvitu. Někteří poslanci už se mu prý za hlasování proti němu omlouvali se zdůvodněním, že vůbec nevěděli, co to Černoch vlastně navrhuje. To však Okamura odmítá.

Jinou verzi událostí předložil čtenářům na svém profilu na ParlamentníchListech.cz poslanec Úsvitu Karel Fiedler, který patřil mezi těmi, kteří se Okamurovi postavili, k nejaktivnějším. Podle něj nešlo o žádný puč, ale o dlouhodobě narůstající nespokojenost s Okamurovým řízením Úsvitu.

Otázky a odpovědi Karla Fiedlera

„Pokud je Tomio Okamura překvapen, tak příčinou jeho překvapení je to, že absolutně nechtěl vnímat a ignoroval naše dlouhodobé připomínky a výhrady k činnosti hnutí a klubu a naší prezentaci. Jeho autoritářství překročilo únosnou mez,“ napsal. Okamura podle něj rád řečnil o přímé demokracii, ale v Úsvitu uplatňoval tuhý centralismus, při kterém odmítal jakékoliv připomínky.

Fiedlerův kolega Petr Adam na svém profilu rovněž odmítl,že by se jednalo o puč. Hnutí Úsvit podle něj od počátku mluvilo o tom, že se otevře veřejnosti, což se nestalo. Tomio Okamura byl prý průběžně kritizován, ovšem k srdci si připomínky příliš nebral. Na nočním zasedání poslaneckého klubu se prý nestalo nic jiného, než že v debatě o dalším směřování Úsvitu předložili Tomio Okamura a Marek Černoch své vize, a poslanci se většinově rozhodli podpořit Černocha.

Otázka a odpověď Petra Adama

A jaký je cíl plánované strany? „Pokračovat s programem přímé demokracie jako stěžejním bodem, založení nové strany, která by do svého středu kooptovala jak hnutí Úsvit, tak i jiná sdružení, která pojí podobná témata, vytvoření kvalitního středového programu, který bude reálně splnitelný, stranu která bude národní, nikoliv však nacionalistická," uvedl Adam. Poslanci podle něj Okamurovi přímo nabízeli, aby se na činnosti strany podílel, dokonce i to, aby ji vedl.


 


 


 

 

reklama

autor: jav

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …